Voorbereiding

Het Uur U nadert. Nederland houdt de adem in. Het is aftellen geblazen. De vaste patronen worden nog één keer doorgenomen....

MARCEL VAN LIESHOUT

Om eerlijk te zijn: gesteld dat Kees Jansma mij zou opzadelen met de klus om een dag of vijf, zes 'Noordwijk' te doen, dan zou ik ook niet weten hoe ik de aanbevolen terminologie uit het NOS-draaiboek Voorbereiding Nederlandse Elftal kan vermijden.

Ik bedoel: valt er ooit wel eens iets te melden over zo'n voorbereidingsfase van Oranje? Telkens weer als het Nederlands elftal moet voetballen, worden we dagen achtereen geconfronteerd met beelden van lusteloos over het veld drentelende voetballers. En geef die spelers trouwens eens ongelijk: stel je voor dat je tijdens zo'n traininkje een lichte kwetsuur oploopt. Gescheurde teennagel! Hopla, zes reportageploegen op je nog onbeschadigde voetdelen.

Geef die verslaggevers trouwens eens ongelijk. Zo'n ploeg van Studio Sport moet zich tegenwoordig vier keer per dag melden. Ontbijt TV, Middageditie, het Sportjournaal in 2 Vandaag en datzelfde journaal ook nog eens om kwart over tien 's avonds. Nog iets te melden uit Noordwijk, Snoeks? Nou ja, de spanning is voelbaar. De spanning loopt op. Het Uur U nadert. Iedereen is doordrongen van het grote belang.

Waar die voetballers zelf maar een beetje lopen te lummelen leverde Frank Snoeks gisteravond een topprestatie in het late Sportjournaal: 'Wie krijgt een rood hesje, want dat is van het grootste belang. Winter of Seedorf? Aaron krijgt rood! Clarence ook! Beiden krijgen rood! O, o, o, tweemaal rood'

Snoeks liep rood aan. Ik liep rood aan. Zo spannend als bij die laatste oefensessie wordt het vanavond niet.

Marcel van Lieshout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden