Vooralsnog geen Nederlands verbod op motorbendes

Satudarah wordt ook in Nederland geregeld in verband gebracht met criminaliteit. Net als No Surrender, de Hells Angels en de Bandidos. Vorig jaar bleek uit een onderzoek van de politie dat 80 procent van de leden van de zogenoemde 'outlaw motorcycle gangs' een strafblad heeft. Toch worden deze omstreden motorclubs in Nederland vooralsnog niet verboden.

Motorrijders komen bijeen in Amsterdam en Eindhoven om met een toerrit het imago van motorclubs te verbeteren. Beeld anp

Enkele jaren geleden heeft justitie dit wel geprobeerd. In 2009 zette de Hoge Raad - in navolging van het Leeuwardens gerechtshof - een streep door een poging een Hells Angels-chapter te verbieden. Volgens het Openbaar Ministerie was deze afdeling een criminele organisatie. De rechters stelden echter dat de leden van de motorclubs zich weliswaar schuldig maken aan 'maatschappelijk ongewenst gedrag', maar dat het te ver gaat om een hele organisatie te verbieden. Burgers hebben immers het fundamentele recht om een vereniging te beginnen.

Sindsdien richt justitie zich vooral op de individuele leden. De aanklachten tegen leden van omstreden motorclubs variëren van afpersing, drugshandel en openbaar geweld tot moord en doodslag. Daarnaast proberen gemeenten het de motorclubs moeilijk te maken door hun clubhuizen en evenementen te weren.

Pleidooi voor verbod

Vorig jaar laaide het pleidooi voor een verbod op motorclubs weer op nadat in Limburg granaten waren gegooid naar huizen van Bandidos-leden. Sommige Limburgse burgemeesters vreesden een oorlog tussen rivaliserende motorbendes. De burgemeester van de gemeente Echt-Susteren, waar het geweld zich concentreerde, drong bij minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) aan op een wetswijziging. Nederland zou een voorbeeld moeten nemen aan Duitsland, stelde hij.

De minister vond een wetswijziging niet nodig: een verbod op motorbendes behoort juridisch nog altijd tot de mogelijkheden, stelde hij. Maar dan moet justitie wel kunnen bewijzen dat het criminele organisaties zijn.

Een verbod op Satudarah zoals in Duitsland zit er voorlopig dus nog niet in. De multiculturele club werd in 1990 opgericht en heeft Molukse wortels. Inmiddels telt Satudarah in Nederland zo'n dertig afdelingen. Sinds 2012 is de motorclub internationaal actief. Er zijn afdelingen in onder meer België, Duitsland, Denemarken, Zweden en de Antillen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden