Opinie

Vooral Rutte moet door het stof

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 11 december.

Mark Rutte en Fred Teeven, 2012.Beeld anp

Brief van de dag

Ivo Opstelten heeft, toen hij voorzitter van zijn partij was, de VVD door een zeer lastige tijd geloodst. Daarvoor verdient hij terecht lof. Zijn succes heeft er ook en vooral toe geleid dat Mark Rutte premier is geworden. De loyale Rutte heeft hem daarvoor willen bedanken door hem minister te maken. Dat was achteraf gezien een fout, zoals met name bij het geklungel rond de Teevendeal is gebleken. Vervolgens heeft hij andermaal een fout gemaakt door Opstelten te willen beschermen, door een vitaal document te bagatelliseren en niet met de Tweede Kamer te willen delen. Met name Rutte zal daarom door het stof moeten gaan.

Jan Tolsma, Leiden

De Teevendeal

Het Rapport-Oosting doet mij onwillekeurig denken aan hetgeen het legendarische Tweede Kamerlid Maarten van Traa, voorzitter van de Parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden mij, naar aanleiding van het IRT-schandaal, op 14 januari 1997 schreef : '(...) Wat mij in het algemeen dwars zit is dat er van de top af te weinig signalen gekomen zijn: we gaan anders besturen. Dat men daarvoor de bestuurskracht niet heeft weten op te brengen. Zo moeilijk was dat nu ook weer niet. Maar ja, dat is een kwestie van enigszins weten wat je wil en niet met alle winden meewaaien, wat onze ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken iets te rijkelijk hebben gedaan.'

J.A.Blaauw, oud-hoofdcommissaris van politie te Rotterdam, Berkel en Rodenrijs

Rabobank

Geen wonder dat de Rabobank de weg is kwijtgeraakt. De foto op pag. 7 van donderdag spreekt boekdelen: de bordjes in het hoofdkantoor verwijzen naar bestemmingen als: Plein A-Z, Bordes & Museum en Grote Markt, met als als uitsmijter het Visbuffet.

Hans Brouwer, Zeewolde

Negerbediende

Het initiatief van de musea is bewonderenswaardig, maar wel halfslachtig. Want waarom 'negerbediende' vervangen door 'zwarte bediende' terwijl alleen de toevoeging 'bediende' echt van belang is, de kleur van de bediende is de kijker ongetwijfeld ook niet ontgaan. Apart is ook de opmerking van Martine Gosseling, hoofd afdeling geschiedenis van het Rijksmuseum, dat 'de vraag is met welke ogen je kijkt naar de collectie'.

Door 'negerbediende' te vervangen door 'zwarte bediende' lijkt het mij heel erg duidelijk dat de collectie door witte ogen wordt bekeken en bij een wit perspectief en bij een zwart perspectief: 'bediende met blanke meesteres'.

Rene Wijne, Rijswijk

Illegale windmolens

Met plaatsvervangende schaamte lees ik over de illegale windmolens en de oversubsidiëring van windenergieprojecten. Al twintig jaar werk ik als windenergie-expert aan de planologische voorbereiding en vergunningen voor windmolens in Nederland.

Het onwettelijk plaatsen en exploiteren van windmolens zoals in Sint Maartensbrug komt gelukkig zelden voor, maar slecht geplande projecten als deze schaden het imago van windenergie. De meestal zeer zorgvuldige en verantwoorde manier van werken van honderden initiatiefnemers, energieverenigingen, ondernemers en overheden wordt hiermee tekort gedaan.

Ook vind ik dat aan de oversubsidiëring van windprojecten een einde moet komen. Zolang stroom uit kolen- en gascentrales nog kunstmatig goedkoop wordt gehouden door de vervuiling niet in rekening te brengen, is overheidssteun voor duurzame energie wenselijk. Maar geef nooit meer dan nodig en stop zodra het kan. Windenergie kan en moet snel op eigen benen staan. Dus zonder subsidie.

En op de juiste plek.

Geert Bosch, windenergie-expert, Utrecht

Multipla

Als bezitter van een universitaire graad geeft Benjamin Meijer zijn mening over de Multipla. Ik heb geen universitaire graad en begin het geven van mijn mening met: 'Ik vind.' Van mij mag hij de Multipla 'spuuglelijk' vinden, wat niet zegt dat de Multipla dat dan ook is.

Ik vind hem innovatief en origineel.

John Werkhoven, Haren

Keizer Caesar

In Ten Eerste wordt op 10 december het nieuws medegedeeld dat Julius Caesar vrijwel zeker in Nederland geweest is. Nu is dit weliswaar geweldig nieuws, maar toch wil ik een kleine opmerking maken. Caesar is namelijk nooit keizer geweest: hij was weliswaar dictator voor het leven, maar de titel van 'princeps', keizer, heeft hij nooit gedragen. De eerste keizer was zijn adoptiezoon Octavianus, beter bekend als Augustus.

Quinten Bijman, Amsterdam

Keuzevrijheid in de zorg

In de column van Wouter Bos stelt hij dat het belang van meer keuzevrijheid bij zorgverzekeringen niet moet worden overdreven. Afgelopen jaar heb ik juist persoonlijk ervaren dat mijn zorg bij een zorgverlener in de ggz na een jaar plotseling werd beëindigd.

Reden hiervan was dat deze, door mijn zorgverzekeraar gecontracteerde, zorgverlener zijn budget ging overschrijden. Daarom heeft deze zorgverlener per onmiddellijk mijn zorg beëindigd. Ik was dus verzekerd voor deze zorg, maar kreeg die (voorlopig) niet meer.

Ik hoop dat ik in het aankomende jaar met een vrijekeuzepolis dit probleem weet te voorkomen. Soms is meer keuze dus om strategische redenen noodzakelijk. Ook bij de zorgverlener staat het water in zo'n situatie blijkbaar tot aan de lippen, anders stop je niet zomaar met zorgverlenen. Ik was vast niet de enige waar deze situatie speelde.

P. Berendse, Ruinen

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden