Vooral niet heavy

Staat de modale bezoeker van een popconcert op 5 mei nog wel stil bij de eigenlijke reden van het bevrijdingsfeest?...

Meestal begrepen de ondervraagden uitstekend wat van hen werd verwacht en fourneerden het correcte antwoord. 'Jongeren in Nederland zijn gewend dat ze alles kunnen doen en kopen. Wij laten ze hopelijk beseffen dat het niet overal zo is', vertrouwde een lid van de band Di-rect toe aan Stem van Nederland, die de groep volgde op zijn bliksemtournee.

Twee Vandaag trof in Wageningen een jeugdige popfestivalganger die zijn diepe achting betuigde voor wat de veteranen ten behoeve van onze vrijheid hadden gedaan: 'Wat ze in de oorlog hebben meegemaakt, zal vast heel heavy zijn geweest.' Twee oudstrijders stonden erbij en knikten vergenoegd. Van de weeromstuit vonden ze zelfs de loeiharde rockmuziek best feestelijk.

Een enkele keer stak een misverstandje de kop op. In Haarlem kregen bezoekers van het 5 mei-feest de vraag voorgelegd of het aan jezelf ligt als je in Nederland arm bent. Het juiste antwoord was hier natuurlijk nee. Maar twee meisjes reageerden zeer verbaasd. 'We leven toch in een zorgstaat? Dan zorgt de overheid ervoor dat we niet arm zijn.'

De NOS liet 's avonds op Nederland 2 de hoogtepunten van Bevrijdingsdag nog eens de revue passeren, waarna het slotakkoord volgde in de vorm van het inmiddels al bijna traditionele concert op een drijvend podium aan de Amstel. Dit jaar werden de muzikale honneurs waargenomen door het Radio Symfonie Orkest onder leiding van Eri Klas, met solistische medewerking van violiste Janine Jansen. Niets ten nadele van de achtenswaardige dirigent Klas uit Estland, noch van de bekwame musici van het RSO, en al helemaal niet van de ravissante Janine Jansen, maar waarom wordt zo'n bevrijdingsconcert niet gegeven door een van onze beste orkesten en waarom wordt er geen programma samengesteld dat iets meer allure heeft?

Gisteren kregen we voornamelijk Russische muziek voorgeschoteld, van Tsjaikovski's Zwanenmeer tot de Sabeldans van Katchaturian. Overbekende stukken die geen extra inspanning vereisen en die geen relatie hebben met het thema van de bevrijding. Of het moet een cynische kanttekening zijn bij het motto van de dag: Vrijheid is onbetaalbaar - dus laten we maar meteen aan de zuinige kant blijven.

Enfin, voor het RSO zal het in elk geval een bijzonder feestelijk evenement zijn geweest. Een jaar geleden werd het orkest nog met acute opheffing bedreigd. En nu mocht het de koningin, Frans Weisglas en Maartje van Weegen toespelen: We'll meet again.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden