Vooral mannen steken de Middellandse Zee over

Uit cijfers van migrantenorganisatie International Organisation for Migration (IOM) blijkt dat vooral mannen de afgelopen maanden de Middellandse Zee overstaken in hoop op een beter leven.

Lennart Bloemhof
Een migrantenboot in de Middellandse Zee in september 2014. Beeld afp
Een migrantenboot in de Middellandse Zee in september 2014.Beeld afp

IOM, de grootste internationale intergouvernementele organisatie voor migratie, telde tussen januari en maart in totaal 10.165 migranten die via zee arriveerden in Italië. 8.591 van hen waren mannen, oftewel ruim 82 procent. 902 minderjarigen zetten voet op Europese bodem, gevolgd door 672 vrouwen.

De meeste bootvluchtelingen hadden de Gambiaanse nationaliteit (1.270 mensen). Van de migranten uit Gambia waren er slechts acht vrouw.

Migrantentragedie

Eindelijk op Europese bodem, en dan meteen de politiebus in. Lees hier een reportage vanuit Catania, waar hordes journalisten aanwezig waren om te zien hoe de overlevenden van de migrantentragedie van zondag hun eerste stap op Europese grond zetten.

'Ongekende periode van rampen'

IOM-directeur William Lacy Swing verklaart het hoge aantal mensen dat de Middellandse Zee oversteekt door 'de ongekende periode van menselijke rampen en noodsituaties' in Afrika en het Midden-Oosten. De organisatie riep zondag de EU op maatregelen te nemen. IOM verwacht dat mensen de gehele zomer zullen proberen de hachelijke overtocht naar Europa te maken.

De oproep van IOM volgde op het zinken van een migrantenboot voor de kust van Libië, eerder die dag. Zeker 800 bootvluchtelingen vonden de dood. Gisternacht kwamen de eerste overlevenden van die scheepsramp aan in de Italiaanse kustplaats Catania.

Sinds januari zouden minimaal 1.500 migranten zijn verdronken in de Middellandse Zee.

Overlevenden van de ramp met de migrantenboot komen aan land in Catania. Beeld epa
Overlevenden van de ramp met de migrantenboot komen aan land in Catania.Beeld epa

Infographic

Onderstaande infographic toont uit welke zeven landen de meeste migranten afkomstig zijn die wel voet op Italiaanse bodem zetten in de eerste drie maanden van dit jaar. Ook is te zien wat het aantal mannelijke, vrouwelijke en minderjarige migranten per land is.

De cijfers zijn inmiddels wel achterhaald. Alleen afgelopen weekeinde redde de Italiaanse kustwacht volgens IOM al ruim tienduizend migranten van gammele bootjes in het water voor de kust van Italië.

Een boot van de Italiaanse kustwacht. Beeld anp
Een boot van de Italiaanse kustwacht.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden