Update

Vooral lucht- en wegverkeer ondervinden hinder aan storm

Vooral het lucht- en vrachtverkeer hebben last gehad van de westerstorm die donderdagmiddag en -avond door Nederland raasde. Op veertien plaatsen op het hoofdwegennetwerk werden vrachtwagens of aanhangers omgeblazen, meldde de Verkeersinformatiedienst (VID). Vooral rond Rotterdam zorgde dat voor afgesloten wegen, maar het totaal aantal kilometers file viel uiteindelijk mee.

Bezoekers lopen door de storm op het strand van IJmuiden. Beeld anp
Bezoekers lopen door de storm op het strand van IJmuiden.Beeld anp

Op Schiphol werden zo'n 200 vluchten geschrapt en liepen veel vluchten vertragingen op. Een vliegtuig met 59 mensen aan boord, afkomstig uit Edinburgh, zakte bij de landing door zijn landingsgestel. Alle inzittenden kwamen met de schrik vrij. Of het afbreken van het landingsgestel iets met de storm te maken had, is nog onbekend.

Aan het begin van de middag werd de A16 van Rotterdam richting Breda tijdelijk afgesloten doordat een truck op de Van Brienenoordbrug klem was komen te staan tussen de vangrails, met lange files als gevolg. De Moerdijkbrug ging dicht voor vrachtverkeer nadat een aanhanger omver was geslagen op de brug over het Hollands Diep. De avondspits leed er niet ernstig onder: op het hoogtepunt telde de VID 275 kilometer file op het hoofdwegennet, 55 kilometer minder dan de dag ervoor.

Tekst loopt verder onder tweets

Code oranje

De storm, die het gevolg was van lagedrukgebied Doris, 'hield zich goed aan de verwachting, prettig', twitterde Weerplaza. Donderdagochtend al had het KNMI code oranje afgegeven voor Zeeland, Noord-Brabant, Noord en Zuid-Holland en Utrecht en code geel voor de rest van het land. De NS zette preventief minder treinen in en Rijkswaterstaat had weggebruikers gewaarschuwd voor gevaarlijke windstoten.

Hoewel de eerste forse windstoten rond half 12 al langs de westkust raasden, kon volgens Weerplaza rond 4 uur pas voor het eerst van een 'officiële storm' worden gesproken. Toen haalde de wind in Vlissingen een uurgemiddelde van windkracht 9. In Vlissingen, Hoek van Holland en IJmuiden piekte de storm 's meermaals naar windkracht 10, met windstoten tot 116 kilometer per uur. Door heel Nederland werd melding gemaakt van omgevallen bomen en schade aan gevels en daken.

Vooral Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland hadden in de loop van de avond nog last van windkracht 9. Rond 23.30 beëindigde het KNMI code oranje, en vannacht neemt de wind geleidelijk in kracht af. Verder is het zacht: 9 of 10 graden.

De storm trok eerder donderdag al over het Verenigd Koninkrijk. Duizenden huizen kwamen zonder stroom te zitten in delen van Noord-Ierland, Wales en Noord-Engeland, en een vrouw in Wolverhampton kwam te overlijden nadat ze werd geraakt door een brok dat door de storm losraakte van een gebouw.

Op de Van Brienenoordbrug in Rotterdam kantelde de aanhanger van een vrachtwagen Beeld MediaTV
Op de Van Brienenoordbrug in Rotterdam kantelde de aanhanger van een vrachtwagenBeeld MediaTV

Natte sneeuw

Vrijdag komt de wind uit het noordwesten en waait matig tot vrij krachtig. Het is dan veel minder zacht: het wordt 7 graden en er kan nog een bui vallen; natte sneeuw is daarbij niet uitgesloten.

De nacht naar zaterdag is een frisse, mogelijk zelfs met vorst. Daarna wordt het zachter; zondag is het overdag weer 10 graden. Wel blijft het wisselvallig, met weinig zon en zaterdag vooral later op de dag regen.

Lees hier het liveblog van Weerplaza terug.

Storm in Tilburg Beeld Beeld werkt
Storm in TilburgBeeld Beeld werkt

Omgevallen fietsen en wapperende haren op een dansende Erasmusbrug

Een beetje misselijk was fotograaf Arie Kievit wel, na twee uur op een in de wind dansende Erasmusbrug te hebben doorgebracht - ook hier waren de stormachtige gevolgen van lagedrukgebied Doris goed te voelen. Blader langs omgevallen fietsen, afgestapte Segway-bestuurders, wapperende haren - en hier en daar een geërgerde fietser.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden