Vooral jongeren laten stembus links liggen
Vooral jongeren zijn weggebleven bij de verkiezingen voor de provinciale staten. De voornaamste reden voor de lage opkomst is een gebrek aan belangstelling voor politiek, genoemd door 26 procent van de niet stemmers....
Van onze verslaggever
AMSTERDAM
Dit blijkt uit een onderzoek van het bureau Inter/View. Van de 18- tot 24-jarigen ging 34 procent stemmen. In de leeftijdsgroep 25 tot 34 jaar was dat 33 procent. Boven de 35 nam het aantal stemmers beduidend toe. Van de 35 tot 49-jarigen maakte 46 procent de gang naar de stembus. In de groep 50 tot 64-jarigen was dat 56 procent, en van de 65-plussers bracht 64 procent zijn stem uit.
Krantenlezers stemden vaker dan kiezers die zelden een krant inkijken. Lezers van Trouw scoorden het hoogst. Van hen ging 67 procent stemmen, gevolgd door lezers van NRC Handelsblad (63 procent) en de Volkskrant (55 procent). Lezers van De Telegraaf stemden relatief het minst (42 procent).
Volgens opiniepeiler Maurice de Hond hebben vooral de PvdA en de VVD schade geleden door de lage opkomst. 'De opkomst in de grote steden, traditioneel PvdA-bolwerken, is nog lager dan in de rest van het land. Veel PvdA-stemmers met een laag opleidingsniveau zijn weggebleven.
Volgens Inter/View heeft de Bijlmerenquête nauwelijks invloed gehad op de opkomst en uitslag. Voor 82 procent van de kiezers heeft de parlementaire enquête geen enkele rol gespeeld, voor 8 procent een grote rol en voor 10 procent een kleine rol. De discussie over asielzoekers had een grotere impact: voor 15 procent speelde het een grote rol, voor 19 procent een kleine rol.
Van alle ondervraagden vond 45 procent dat uitgeprocedeerde asielzoekers Nederland moeten worden uitgezet, ook als het land van herkomst ze niet wil opnemen. Van de VVD-stemmers is 63 procent het hiermee eens, maar opvallender is wellicht dat ook 23 procent van de GroenLinks-stemmers streng wil optreden tegen deze asielzoekers. Van de SP-stemmers is 40 procent voor uitzetting.
De dalende opkomst zette al in de jaren zestig in. In 1966 bracht nog 91,7 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uit voor de provinciale-statenverkiezingen. Toen in 1969 de opkomstplicht werd afgeschaft, duikelde het percentage bij de verkiezingen een jaar later direct naar 68,1 procent.
Alleen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement waren de opkomstcijfers lager dan bij de provinciale-statenverkiezingen van gisteren. In 1994 bracht slechts 35,6 procent zijn stem uit.