Vooral industrie naar buitenland

Een op de tien grote bedrijven in Nederland heeft tussen 2009 en 2011 werk naar het buitenland verplaatst. Daarmee zijn in drie jaar tijd ruim achttienduizend banen verdwenen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag bekendgemaakt.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER NANDA TROOST

AMSTERDAM - De industrie werd het zwaarst getroffen. In die sector verdween 2,7 procent van de banen, tegenover 0,2 procent in de overige sectoren. Vooral ondersteunende diensten zijn naar het buitenland gegaan: 7 procent. Het gaat daarbij om werk als ict en administratie. In ruim 4 procent ging het om de verhuizing van de hoofdactiviteit van bedrijven; de productie van goederen.

Bedrijven in de industrie verplaatsen relatief vaker activiteiten naar het buitenland dan bedrijven in de overige sectoren. Industriële bedrijven hevelen vooral vaker hoofdactiviteiten over naar het buitenland.

Een belangrijke reden om de activiteiten te verplaatsen zijn de lagere lonen elders en strategische besluiten van het moederbedrijf. In dit laatste geval betreft het dochters die in opdracht van hun moederbedrijf, in binnen- of buitenland, bedrijfsactiviteiten in het buitenland onderbrengen. Volgens deze ondernemingen zijn niet alleen besparingen op loonkosten een belangrijke reden voor deze stap.

Uit Scandinavisch onderzoek blijkt dat grote Nederlandse bedrijven, met meer dan honderd medewerkers, in de periode 2001-2006 14 procent van het werk naar het buitenland hebben verhuisd. Er waren toen plannen om tussen 2007-2009 5 procent over te brengen naar elders. Onbekend is wat van die plannen terecht is gekomen. In tegenstelling tot nu verdween vooral productiewerk over de grens.

Landen in Europa zijn het populairst als vestigingsplaats voor de te verplaatsten activiteiten, en dan met name de zogenoemde vijftien oude EU-lidstaten (42 procent). Daaronder vallen onder meer België, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Spanje, Frankrijk en Ierland. De oude lidstaten worden op de Europese ranglijst gevolgd door de twaalf nieuwe EU-lidstaten (25 procent), waaronder Polen, Slovenië, Slowakije, Bulgarije, Roemenië en Letland.

Buiten Europa is India de meest voorkomende bestemming (14 procent), gevolgd door Oceanië & de overige Aziatische landen (9 procent) en China (8 procent). India blijkt een relatief populair bestemmingsland te zijn voor dienstenactiviteiten en China voor productie.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden