Vooral het 'uurtje van Joost' zit havenslepers Smit dwars

Tuurlijk, die loonsverhoging moet er komen en de ziektekosten moeten ook 'geregeld' worden. Maar wat de stakers bij Smit vooral dwarszit, is het 'uurtje van Joost'....

Joost Lameijer is verantwoordelijk voor de havensleepdienst bij Smit enbedacht een aantal jaren geleden een bezuinigingsmaatregel. Hetsleepbootpersoneel zou aan het begin of het eind van hun rusttijd één uuroproepbaar zijn. Dat uurtje werd niet uitbetaald, ongeacht of er gewerktwerd of niet. 'Destijds zijn we daarmee akkoord gegaan, want het bedrijfhad het moeilijk en we wilden een handje helpen. Maar nu gaat het weer goedmet Smit en willen we dat uurtje terug', aldus de staker.

Op de sleepboten van Smit werken 240 personeelsleden. Zij zijn een weeklang op de boot, waar ze werken, rusten en slapen. Elke donderdagmorgen omtien uur lost de volgende ploeg hen af.

De gemiddelde 'sleper' bij Smit heeft er dertig jaar diensttijdopzitten. Daarom hadden ze meer goodwill verwacht van het bedrijf.

'Telkens kregen we de toezegging dat ze gaan bekijken of het uurtje vanJoost kan worden teruggedraaid. Maar die rapportages verdwijnen in een la',zegt een van de stakers. 'Het is nu een principekwestie geworden.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden