Vooral financiële waarden zijn in trek

Het Amsterdamse Damrak is er woensdag in geslaagd de opmars van een dag ervoor voort te zetten, zij het in beperkte mate....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens een handelaar was het beeld woensdag vrijwel hetzelfde als dinsdag. 'De beurs probeert al enkele dagen de grens van 540 punten te doorbreken, maar dat lukt nog niet zo erg', becommentarieerde hij de geringe winst. 'Dat is enigszins frustrerend.'

ABN Amro is in de financiële sector de eerste bank die donderdag de jaarcijfers publiceert. Analisten houden rekening met een bijna onveranderd jaarresultaat (1997: 3,85 miljard gulden). De tweede helft van het jaar laat in ieder geval een winstdaling zien van ongeveer 22 procent. Op de beurs gingen woensdag 13,2 miljoen aandelen ABN Amro om.

Beleggers waardeerden de cijfers die Randstad woensdag bekendmaakte. De sterke winststijging leverde het aandeel van de uitzendorganisatie een koerswinst van negen eurodubbeltjes tot 48,25 op. EVC kreeg een afstraffing. De pvc-producent bracht een fors verlies naar buiten en zag vervolgens het aandeel op de lokale markt met twee eurokwartjes kelderen tot 5,40.

Onder de hoofdfondsen stond Aegon in de schijnwerpers. Het aandeel maakte een sprong van 2,85 euro op 95,75, vooral door vraag vanuit het buitenland, merkte een handelaar op.

Stad Rotterdam liet eveneens een pittige stijging noteren. Het aandeel van de verzekeraar werd 2,95 duurder op 72,05. Fortis veerde vier eurodubbeltjes op tot 35,30. ING viel een beetje uit de toon, met een verlies van drie eurostuivers op 51,05.

Unilever, Akzo en Philips behoorden tot de negatieve uitschieters. Het was- en voedingsmiddelenconcern sloot 1,20 euro lager op 68,30, het chemiebedrijf eindigde 0,65 euro lager op 34,20, terwijl het elektronicabedrijf 0,60 euro zakte op 66,60. Ahold pakte 0,15 euro op 35,50. KLM kwam aardig voor de dag met een winst van twee eurokwartjes op 24,90 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden