Vooral CDA moet het ontgelden op VVD-congres

'Plannen voor een bitter Nederland.' Zo typeerde Mark Rutte op het VVD-partijcongres het verkiezingsprogramma van het CDA. 'Je wilt naar de fles grijpen als je het leest', zei hij. 'Het zijn nee-zeggers.'

Premier Rutte staat vanaf nu voluit in de campagnestand. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Mark Rutte is bepaald niet van plan de incasserende partij te zijn in campagnetijd. Met zijn toespraak als lijsttrekker maakte hij van het congres in Noordwijkerhout een soort Correspondents' Dinner. Om beurten pakte hij al zijn opponenten aan. CDA, D66 en GroenLinks, dat zijn volgens Rutte de 'poehpoeh-partijen'. Die zijn vermoeid en somber en zien spoken en beren op de weg. Heel anders dan de VVD, die net als hijzelf straalt van optimisme.

Vooral het CDA moest het ontgelden. 'Het laatste wat ik wil is Sybrand van Haersma Buma afschilderen als een pruilende peuter', zei de minister-president, die uit het hoofd sprak maar werd geholpen door beeldfragmenten. Ook daarin was Buma het mikpunt. Eerst werd hij - samen met Lodewijk Asscher - neergezet als man uit de jaren vijftig; bedaagde heren met gleufhoed en instappantoffels, volgens Rutte. Later volgde een compilatie waarin Buma in een debat steeds weer Rutte's 'pleur op' herhaalde. Suggestie: kijk die Buma eens genieten.

Ander mikpunt was D66. Alexander Pechtold's inbreng in een Kamerdebat waarbij hij de telefonade van Rutte met Donald Trump op de korrel nam, werd versneld afgedraaid, zodat de D66-leider als een tekenfilmfiguurtje klonk. Ook dat was lachen.

Mark Rutte en Jeanine Hennis-Plasschaert tijdens het partijcongres van de VVD in Noordwijkerhout. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Voluit in de campagnestand

Dan had je volgens Rutte nog 'de weglooppartijen', die geen verantwoordelijkheid nemen. Hier werd een filmpje van Wilders vertoond, die in april 2012 zijn gedoogsteun voor het kabinet introk. 'Dat maakt hem ongeschikt als premier', was het oordeel. Zelfs Henk Krol kreeg een beurt. 'Aan alle ouderen zeg ik: deze man gaat niets voor u doen, die is alleen bezig met Henk Krol.'

'Je bent als politicus zo goed als je laatste daad', hield Rutte de meer dan duizend VVD'ers voor. Dat motiveert hem om opnieuw lijsttrekker te willen zijn. De toestand is wat hem betreft hoopvol. 'We hebben met zeventien miljoen mensen een tocht door een donker bos gemaakt. Nu zijn we bijna het bos uit en bij de groene weiden. Dat is niet het moment om een ander de kans te geven de weg kwijt te raken.'

De plannen van de VVD vatte hij samen in drie kernpunten: zorg, werk en veiligheid. Daarbij nam hij het gastoptreden van Hugo Borst en Carin Gaemers mee, die eerder op het congres een pleidooi voor betere verpleeghuiszorg hielden. Meer aandacht en liefde in de zorg, daar is Rutte voor. Maar dat betekent niet per se dat er meer geld heen moet. Pleiten voor meer budget vindt hij luie politiek.

Wie er nog aan mocht twijfelen hoeft dat na vandaag niet meer te doen. Vergeet de premier, Rutte staat vanaf nu voluit in de campagnestand.

Partijprominenten tijdens het partijcongres van de VVD in Noordwijkerhout. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Mark Rutte spreekt met de pers tijdens het partijcongres van de VVD in Noordwijkerhout. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Grote stap naar instemming met legaliseren van softdrugs

Het beleid rond softdrugs moet slimmer gereguleerd worden. Dat is de strekking van een voorstel dat zaterdag op het partijcongres van de VVD met grote meerderheid werd aangenomen. 'Het gehele domein van en rondom softdrugs moet opnieuw worden ingericht', vindt het congres.

De VVD zet daarmee een grote stap naar instemming met het legaliseren van softdrugs. Twee maanden geleden stemde de fractie in de Tweede Kamer nog tegen een initiatiefwet van D66 om wietteelt te reguleren.
Met name gemeenten in Noord-Brabant en Limburg kampen met de gevolgen van het gedoogbeleid, dat de aankoop van softdrugs toestaat, maar de teelt en bevoorrading verbiedt. Burgemeester Paul Depla van Breda was er als een van de eersten bij om de stap van de VVD toe te juichen. Eerder tekenden 54 burgemeesters - samen driekwart van de gemeenten met coffeeshops - een manifest voor gereguleerde wietteelt.

De JOVD, de jonge liberalen, speelden een cruciale rol bij deze doorbraak bij de VVD. 'Zo maakt de VVD Nederland weer een stukje veiliger', reageerde JOVD-voorzitter Rutger de Ridder.

Hoe die regulering er uit zou moeten zien, is nog niet duidelijk. De Kamerleden Teeven en Van Oosten waarschuwden voor de gevolgen van regulering. Teeven noemde softdrugs en bedreiging voor de volksgezondheid, Van Oosten vreest dat criminelen de lachende derde worden.

Met de VVD erbij zou een royale Kamermeerderheid binnen bereik komen. De PvdA heeft zich al voorstander getoond van regulering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden