Vooral Britten eisen schadeclaim bij voedselvergiftiging op vakantie
Stel je kiest voor een vakantie op Mallorca in een van de vele all-inclusive hotels op het eiland. Na een derde garnalencocktail voelt je maag raar en voordat je het weet zit je twee dagen op de wc. Dan kun je een advocaat in de arm nemen om met een schadeclaim je geld terug te eisen. Vooral Britten zijn daar bedreven in geraakt: schadeclaims vanuit het Verenigd Koninkrijk zijn de afgelopen twee jaar met 1.400 procent gestegen volgens reisorganisatie TUI.
De eisers ontvangen gemiddeld 1.700 euro, op een vakantie van ongeveer 500 euro. Opvallend is dat bijna alle gedupeerden Brits zijn; Nederlanders en Duitsers klagen niet. Het laat zien dat het een Britse opzetje is, zeggen hotels, waarvan sommige overwegen Britse gasten uit te bannen.
Deze claims worden veelal door de reisorganisaties doorgeschoven naar de hotels. Op de Balearen, de eilandengroep ten oosten van het Spaanse vastenland, keerden hotels vorig jaar samen 50 miljoen euro uit aan vergoedingen. Volgens Marc Ripoll, een advocaat die Spaanse hotels advies geeft over dit soort claims, liggen aan de cijfers vooral achterdeurtjes in het Britse rechtssysteem ten grondslag. Zo kunnen Britse vakantiegangers compensatie krijgen zonder bezoek aan een plaatselijke arts.
Levendige claimcultuur
Het Verenigd Koninkrijk kent een levendige claimcultuur. Zo steek het aantal whiplash-klachten de laatste tien jaar met 50 procent. Nadat de overheid beloofde strenger op te treden tegen dit soort 'crash for cash'-praktijken, hebben claimbedrijven zich gericht op Britten in het buitenland.
Sick Holiday - dat claims behandelt voor vakanties tot drie jaar na dato - beschrijft zichzelf op zijn website als 'belangrijkste vakantieziekteclaimexpert' van het VK. Oprichter Richard Conroy begrijpt de ophef niet. 'Het echte probleem is dat sommige resorts door een gebrek aan hygiëne jaarlijks veel mensen ziek maken', laat hij per mail weten. 'Jaar in jaar uit duiken dezelfde hotels op in onze bestanden. Uit hotels in Dubai komen nooit klachten over voedselvergiftiging.'
Hoteladvocaat Ripoll gelooft er niets van. 'Als het echt ligt aan een gebrek aan hygiëne, waarom treft dat dan alleen Britse toeristen?'