Vooral alternatief voor prepensioen

De regeling is mislukt. Vanaf 1 januari mogen de deelnemers hun tegoed opnemen met een belastingvoordeel.

Waar kwam de levensloopregeling vandaan?

Het was zo'n mooi vergezicht dat CDA-econoom Lans Bovenberg tien jaar geleden schetste. De sociale zekerheid moest op de schop. Burgers gingen zelf sparen voor 'perioden tussen banen', een eufemisme voor werkloosheid. Dat moest de levensloopregeling worden. Werkenden konden geld van hun brutoloon apart zetten en dat te zijner tijd uitkeren aan zichzelf.


Werd het niet vooral een prepensioenregeling?

Dat werd het na 2006 als alternatief voor het in cao's geregelde prepensioen. In plaats van collectief kon een werknemer voortaan individueel voor zijn vervroegde pensioen sparen. Dat is vooral bij de overheid en in de zorg gestimuleerd. Er werden zelfs werkgeversbijdragen voor afgesproken. In zeven jaar spaarden de deelnemers gemiddeld 17 duizend euro van het brutoloon.


Waarom stopt de regeling?

Minder dan 4 procent van de werkenden ging aan de levensloop. Dat is geen groot succes. Het kabinet Rutte I begon al aan de poten van de levensloopregeling te zagen. In de Tweede Kamer hebben VVD, PvdA en SGP de regeling de nek omgedraaid en de Eerste Kamer stemde daar deze maand mee in. Het stoppen van de regeling betekent een belastingmeevaller voor dit kabinet. De belastinginning wordt naar voren gehaald: over de 5 miljard euro die de 300 duizend deelnemers de komende jaren opnemen, betalen ze loonbelasting.


Wat gebeurt er nu?

Alle spaarders kunnen in 2013 met een belastingvoordeel hun tegoed opnemen. Voor wie op 31 december 2011 minder dan 3.000 euro op zijn levenslooprekening had staan, geldt dat voordeel alleen als het hele bedrag wordt opgenomen. Met een saldo van meer dan 3.000 euro mogen deelnemers doorsparen tot en met 2021. Daarna moeten ze het tegoed opnemen, voor verlof of als som geld waarover belasting moet worden betaald. Voor iemand die verwacht voor 2021 in een lagere belastingschijf te vallen, kan het gunstig zijn door te sparen.


Kun je nog op prepensioen met de levensloopregeling?

Voor wie is geboren in 1955, begint de AOW waarschijnlijk met 66 jaar en 6 maanden. Deze en eerdere jaargangen kunnen de levensloopregeling blijven gebruiken als prepensioen. Een werknemer van bijvoorbeeld 5 maart 1955 krijgt AOW vanaf 5 september 2021. Als hij genoeg apart legt om drie jaar lang 70 procent van zijn oude loon aan zichzelf uit te betalen, kan hij in september 2018 stoppen met werken.


Voor mensen jonger dan 57 is de levensloopregeling niet meer te gebruiken als prepensioen. Voor hen geldt: doorwerken tot de pensioneringsleeftijd of het eigen pensioen eerder opnemen. Dat valt daardoor fors lager uit. Met het afschaffen van de levensloopregeling komt er een eind aan de laatste mogelijkheid ordentelijk vervroegd met pensioen te gaan.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden