Voorafjes (2)

Een prettig aspect van tapas, mezze, antipasti en andere voorafjes is dat ze op allerlei manieren zijn uit te bouwen tot een volledige maaltijd....

JACOMIJN DE RAAD

Weirs Insalata di Finnochio is een Italiaans voorafje met venkel, prosciutto en Parmezaanse kaas. 'Het echte Italiaanse eten', schrijft Weir, 'vertoont altijd wel de een of andere tegenstelling: koud en warm, zoet en zuur, kruidig en mild, en rauw en knapperig tegenover delicaat zacht. Deze levendige salade is een perfect voorbeeld van zo'n tegenstelling.'

Voor zes tot acht kleine of drie tot vier substantiëlere salades: 3 venkelknollen, 3 eetlepels citroensap, zout en versgemalen peper, 0,5 deciliter extra vierge olijfolie, 0,5 deciliter gewone olijfolie (of zonnebloemolie), 3 eetlepels sinaasappelsap, 1 eetlepel balsamicoazijn, 1 geperst teentje knoflook, 8 eetlepels iets fijner geknipte peterselieblaadjes, 1 bosje radijs in dunne plakjes, 1 stukje Parmezaanse kaas van 1 ons, 115 gram dun gesneden prosciuttoham.

Maak de venkels schoon en snijd ze verticaal doormidden. Snijd ze daarna in flinterdunne schijfjes. Meng ze met 2 eetlepels citroensap en een snuf zout en bewaar ze in de koelkast.

Klop de twee soorten olie, sinaasappelsap, azijn, citroensap en knoflook tot een vinaigrette. Breng die op smaak met zout en peper. Meng in een schaal de venkel, peterselie, radijsschijfjes en driekwart van de vinaigrette door elkaar. Snijd met een kaasschaaf grote flinters van de Parmezaan. Snijd of pluk de prosciutto in grove stukjes.

Verdeel over de borden de helft van het venkelmengsel, verdeel daarover de helft van de Parmezaanflinters en de helft van de prosciuttostukjes. Herhaal dit en besprenkel de bovenste laag met het restant vinaigrette.

Een van de eters vond de Italiaanse smaakcombinatie wel erg subtiel. Die kreeg de volgende dag het laatste beetje venkelmengsel, zonder Parmezaan en prosciutto, maar mét stukjes tomaat, blokjes salami en zwarte olijven. Hij ook weer blij.

Jacomijn de Raad

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden