NIEUWSTURKIJE

Vooraanstaande Turkse filantroop Kavala opnieuw gearresteerd, enkele uren na vrijspraak

De Turkse filantroop en zakenman Osman Kavala is opnieuw gearresteerd, enkele uren nadat een rechtbank in Istanbul hem en acht anderen dinsdag had vrijgesproken. Tegen Kavala is een nieuwe aanklacht uitgevaardigd. Hij wordt nu verdacht van deelname aan de couppoging in juli 2016.

Rob Vreeken
Supporters van Osman Kavala, in Turkije een vooraanstaande figuur van de civil society, reageren op het nieuws dat Kavala zal opnieuw worden vervolgd. Beeld AFP
Supporters van Osman Kavala, in Turkije een vooraanstaande figuur van de civil society, reageren op het nieuws dat Kavala zal opnieuw worden vervolgd.Beeld AFP

De oorspronkelijke aanklacht, waarvoor Kavala en de acht anderen zijn vrijgesproken, had niets met de mislukte staatsgreep te maken. De negen activisten, journalisten, filmers en acteurs zouden in 2013, door middel van de protestbeweging rond het Gezipark in Istanbul, hebben geprobeerd met geweld de regering omver te werpen.

Dat was een ‘bespottelijke’ aanklacht, volgens internationale mensenrechtenorganisaties. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens riep Turkije in december op Kavala ogenblikkelijk vrij te laten, omdat er van enig misdrijf geen sprake was. Hem hing levenslang boven het hoofd. De rechtbank in Istanbul sprak de verdachten dinsdag vrij wegens gebrek aan bewijs.

Tegen de drie rechters wordt nu echter een onderzoek ingesteld door de hoogste juridische autoriteit van Turkije, de Raad van Rechters en Aanklagers. Dit wegens mogelijke ‘fouten’ in het vonnis, zo werd meegedeeld. De regering heeft drie jaar geleden haar greep op de voorheen onafhankelijke raad versterkt.

De nieuwe arrestatie van Kavala en het onderzoek naar de rechters wekten internationaal allerwegen kritiek. ‘Geen reden te geloven in vooruitgang in Turkije als de aanklager elke stap vooruit ondermijnt’, schreef Nacho Sanchez, Turkije-rapporteur van het Europese parlement, in een tweet. ‘We zijn weer terug in duistere tijden.’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan riep eenieder op de nieuwe aanklacht tegen Kavala te respecteren. Volgens hem was dinsdag geprobeerd de zakenman ‘met een manoeuvre’ vrij te krijgen. De Gezi-beweging noemde hij ‘een verachtelijke aanval tegen het volk en de staat, net als militaire staatsgrepen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden