Opinie

Voor Wilders' keurtroepen staat democratie gelijk aan je zin krijgen

Er is voorlopig meer reden om de testosteronbommen onder Wilders' eigen aanhang te vrezen, dan de korte lontjes die zich mogelijk onder de vluchtelingen zouden kunnen bevinden, schrijft Thomas von der Dunk.

Geert Wilders. Beeld anp
Geert Wilders.Beeld anp

Sinds 'Steenbergen' weten we definitief hoe de Wildersjeugd de oproep 'tot vreedzaam verzet' tegen de komst van oorlogsvluchtelingen interpreteert: met het intimideren en bedreigen van andersdenkenden. 'Democratie' betekent voor de grootste schreeuwers onder Wilders' keurtroepen dat zij gewoon hun zin moeten krijgen, en 'luisteren naar de burger' dat zij zelf naar niemand hoeven te luisteren en dat ook anderen onmogelijk maken.

Volgens deze democratieopvatting is het tuig van de straat dat rechtens regeert. Constant Kusters, voorman van de neofascistische Nederlandse Volksunie, verklaarde 24 oktober in de NRC dat ook vanzelfsprekend te vinden. En Wilders zelf oordeelde nog na 'Steenbergen' dat het met het verzet best lekker liep. Na 'Wormer' ondertekende hij wel een oproep van alle fractievoorzitters tegen de verharding van het asieldebat, maar nog een paar uur later ging hij gewoon weer op oude voet met zijn nepverzet door.

Sinds de mislukte bestorming in Woerden en de aanslag in Wormer is duidelijk dat er in elk geval voorlopig meer reden is om de testosteronbommen onder Wilders' eigen aanhang te vrezen, dan de korte lontjes die zich mogelijk onder de vluchtelingen zouden kunnen bevinden.

Brandweermannen bij een van de auto's van Harold Halewijn, de fractieleider van GroenLinks van de gemeente Wormerland. Beeld anp
Brandweermannen bij een van de auto's van Harold Halewijn, de fractieleider van GroenLinks van de gemeente Wormerland.Beeld anp

Wellustige moslims

Internet is daarbij tot een open riool verworden, waarin elke halfabeet schaamteloos zijn xenofobe behoefte doet. De vage angsten die (zie ook het geestverwante 'Recht en Rechtvaardigheid' in Polen) door extreemrechts worden uitgebuit - wellustige moslims als massaverkrachters en importeurs van enge ziektes - lijken direct aan de antisemitische clichés uit de jaren dertig ontleend. Ook toen werd dringend aangeraden je dochter binnen te houden, als er in de verte een jood in aantocht was.

Dat zouden ook al die Wilders-Versteher en andere bange oude mannen binnen het Nederlandse commentatorendom eens onder ogen moeten durven zien die zich nu opnieuw weer uitputten in begrip. En inderdaad, Martin Sommer, om eens op de bekende uitspraak van Christus in de Hof van Gethsemané te variëren (een kernwijsheid uit de veelgeprezen cultuur van het Avondland die nu door berooide Syriërs bedreigd zou worden): wie door haat regeert, zal door haat omkomen. Dat roep je dan gewoon zelf over je af. Het is vast erg politiek incorrect, maar mijn medelijden is beperkt.

Laten afweten

Zeker: wie tien jaar volledig in een cocon leeft, verliest elk contact met de realiteit en wordt misschien inderdaad vanzelf paranoïde. Als psychiatrisch geval is Wilders dus vast heel goed verklaarbaar en bijzonder interessant. Alleen hoort zo iemand dan thuis in een inrichting, en niet in het parlement.

Het Nederlandse parlement zélf heeft het ook teveel af laten weten, door jarenlang amper tegenspel te bieden. Pas recent is, onder aanvoering van Buma, eindelijk eens samen de aanval ingezet, wat resulteerde in een complete afgang van Wilders en zijn neppartij. Zo kan het dus ook, als men het moedig zijn niet alleen aan een enkele vrouw in Steenbergen overlaat.

Het hoofdobstakel wordt daarbij gevormd door de VVD, die mede door de toon die zij in het vluchtelingendebat aanslaat de facto als electoraal en geestelijk hofleverancier van de PVV fungeert. Zijlstra's opmerkingen over botoxtoerisme hebben tot geen enkel protest in eigen kring geleid. Geen enkele VVD-er heeft zijn aftreden geëist. Geen enkele! Het illustreert opnieuw de totale morele nietsigheid van deze partij, die politiek tot zakendoen heeft gereduceerd, ooit met gedoogvriend Geert en nu met China.

Nette variant

Afgelopen week overleed Willem Aantjes - een politicus uit een volledig andere tijd en met een volledig andere politieke ethiek. Die trad in 1978 terug, omdat hij snapte dat het aanzien van de politiek gediend was met zijn vertrek. Halbe Zijlstra zal, ondanks het spoor van morele vernieling dat hij de afgelopen tijd door Den Haag heeft getrokken, nooit het inzicht deelachtig worden dat dat vandaag voor hem meer geldt dan voor wie dan ook.

Naast de vulgaire xenofobie die nu welig tiert, bestaat er natuurlijk ook een nette variant. Die vindt men in de vorm van het NIMBY-denken van de betere buurten, zo treffend verwoord door Robbert van Lanschot in NRC van 26 september: het is voor de vluchtelingen zélf ook veel beter als ze in arme wijken wonen, want op zoek naar goedkope belwinkels hebben ze aan onze prijzige patisserieën niets. Welkom moeten, volgens geestverwant Paul Frentrop vier dagen eerder, daarentegen wel belastingvluchtelingen zijn. Dat zijn z.i. de echte zieligerds van deze tijd. Het algemene VVD-sentiment - zie het tegenspartelen bij de OESO-aanval op brievenbusfirma's - is soortgelijk.

Deze nette xenofobie, zich in het chique Haagse Benoordenhout vertalend in wèl succesvol verzet tegen de bestemming van een leegstaande kazerne tot azc, vindt men onder de 'ruimdenkenden' die omwille van hun eigen baan of bedrijf erg voor open grenzen zijn, maar de prijs ervan elders deponeren.

Dat men dan in de mindere buurten van zulke generositeit over andermans rug niet zo gesticht is, dat snap ik ook. Het tekort aan sociale woningen daar is alleen vooral de schuld van die politici die ze de afgelopen jaren in de verkoop deden en vandaag vanwege 'de aanzuigende werking op vluchtelingen' geen nieuwe willen bouwen. U weet op welke partij ik doel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden