Nieuws Maanmissie

Voor wie de maanlanding heeft gemist: herbeleef Apollo 11 in realtime

Voor iedereen die de lancering van Apollo 11 heeft gemist, of heimwee heeft naar de jaren zestig, biedt het internet uitkomst. Dinsdag kun je vanaf drie uur 's middags de missie herbeleven zoals ze vijftig jaar geleden plaatsvond op de website Apollo in realtime

Buzz Aldrin poseert voor een foto tijdens de maanwandeling Beeld Nasa

‘Deze website speelt de hele Apollo 11 missie af zoals zij vijftig jaar geleden plaatsvond’, is in de aankondiging te lezen. De site schotelt je historisch materiaal voor op precies hetzelfde moment als de vlucht destijds aanving. Denk aan beelden van de vluchtleiding, films die geschoten werden door de astronauten zelf, televisie-uitzendingen en foto's gemaakt op het oppervlak van de maan. De site belooft de bezoeker ‘elke foto en elk gesproken woord’ te tonen. 

Herbeleef de apollomissie op de website 'Apollo in real-time' Beeld https://apolloinrealtime.org/11/

De site is een initiatief van NASA-medewerker en historicus Ben Feist, die ook meewerkte aan de documentaire over Apollo 11 die op dit moment in de bioscoop draait. 

Wie niet het geduld heeft te wachten totdat de hoogtepunten voorbijkomen, heeft overigens geluk. De website is zo ingericht dat je zelf kunt doorspoelen naar de spannendste momenten. Uniek is overigens dat de site alle originele geluidsopnamen vanuit de vluchtcontroleleiding in handen heeft, opgenomen op vijftig verschillende kanalen. Die zijn voor het eerst in zijn totaliteit voor het publiek te beluisteren. Echt alles terugluisteren is overigens bijna net zo'n Herculeaanse onderneming als de maanlanding zelf. De totale opnamelengte is namelijk zo'n 11 duizend uur.  

50 jaar na de maanlanding

Vijftig jaar geleden stapte Neil Armstrong in een raket om de eerste man op de maan te worden. Het geldt nog steeds als een van de meest iconische prestaties van de menselijk vernuft. Een gevoel dat op de dag van vandaag doorleeft. Lees hier onze verhalen rondom de vijftigste verjaardag van de Apollo 11-missie, en de stukken die we er eerder over schreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden