Voor welzijn van vee en volksgezondheid is te vaak een bijrol weggelegd

Spoort de fipronilcrisis het aanstaande nieuwe kabinet aan tot serieuze verduurzaming van de veeteelt?

Raoul du Pre
null Beeld anp
Beeld anp

In de slipstream van de fipronilcrisis dringt het probleem van de veesector in het algemeen weer eens met kracht door tot in de huiskamers: honderdduizenden gezonde kippen worden nu geslacht: een paar weken wachten tot het gif uit de kippen is zou ook een optie zijn, maar die luxe - dieren die wel eten, maar even niet produceren - kunnen de meeste boeren zich niet permitteren. Daarvoor zijn de marges te klein.

Dierenorganisaties protesteren vergeefs tegen deze 'onnodige vergassing', eerst bij de rechter en nu op de boerenerven. Hun verontwaardiging is begrijpelijk: eens te meer blijkt wat door de grote uitbraken van veeziekten al werd blootgelegd: de intensieve veeteelt is daadwerkelijk zo intensief geworden dat voor het welzijn van het vee en voor de volksgezondheid te vaak slechts een bijrol is weggelegd. Dieren zijn gebruiksartikelen geworden. Het manifest tegen goedkope bulkproductie dat tientallen bezorgde dierenartsen eerder deze zomer publiceerden, raakt de kern: 'Het dier wordt aangepast aan de houderij in plaats van andersom.'

Dat debat gaat inmiddels steeds minder aan de politiek voorbij. Noord-Brabant nam in juli een markant besluit: de milieueisen voor boerenbedrijven worden versneld aangescherpt en voor het eerst wordt een halt toegeroepen aan de gestage uitbreiding van de veestapel.

Op hun beurt protesteerden veel boeren tegen dit pakket en ook dat is niet onbegrijpelijk: juist veel relatief kleine familiebedrijven die proberen over te stappen op diervriendelijker productie kunnen de vereiste investeringen niet dragen. Zij dreigen de strijd te verliezen zolang de meeste consumenten in de winkel goedkoop boven duurzaam bijven verkiezen.

Voor een echte omslag is landelijke coördinatie nodig, vanuit het nieuwe kabinet. Gericht fiscaal beleid kan een zet in de goede richting geven: belast producten uit de intensieve veeteelt extra, stimuleer de productie in duurzame, diervriendelijke stallen. GroenLinks zit weliswaar niet meer aan tafel maar ook in D66 en de ChristenUnie leven deze ideeën al jaren. Met de finale onderhandelingen in zicht is dit het moment om er werk van te maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden