Voor veteranen was Bernhard een 'rots in de branding'

Prins Bernhard was voor de veteranen, vooral de oudere veteranen uit de Tweede Wereldoorlog, een rots in de branding. Dat zegt voorzitter Knoppien van het Veteranenplatform.

Volgens Knoppien heeft de prins de totstandkoming van het platform vanuit de coulissen gesteund. Met het veteranenbeleid is het in Nederland lang aanmodderen geweest.

'Het is natuurlijk heel triest', zegt Knoppien over het overlijden. 'We wisten dat het kwam, maar op het moment zelf is het toch een schok. Hij was een symbool voor de veteranen, een rots in de branding.' Hij kwam soms opvallend voor hen op, zoals tijdens het laatste defilé in Wageningen, op 5 mei van dit jaar. Toen zette Bernhard een groene baret op, ter ondersteuning van de commando's die het hoofddeksel exclusief voor zichzelf wilen houden. 'Hij was een rebel, hij deed dat toch maar.'

De veteranen houden volgend jaar, op de verjaardag van de prins (29 juni), hun eerste Nationale Veteranendag. Hij zal zo nog lang herinnerd worden, denkt Knoppien.

De voorzitter betreurt het erg dat de prins die dag er in Wageningen niet bij zal zijn. De prins had dit jaar laten weten dat hij het veteranendefilé in 2005 voor de laatste keer zou bijwonen. Negenhonderd veteranen zullen betrokken worden bij de uitvaart van de prins, aldus Knoppien.

Prins Bernhard heeft dinsdagmorgen, een dag voor zijn dood, nog met een oude makker uit de jaren '40 gebeld. Hij feliciteerde Arie Korporaal uit Den Bosch volgens diens zeggen met zijn 89ste verjaardag. 'Hij klonk prima, opgewekt en zijn stem was duidelijk', aldus Korporaal donderdag. 'Hij zei: Hallo Arie, gefeliciteerd. Komt je familie nog? Hij vroeg ook hoe het met me ging, mijn vrouw is pas overleden.'

'Hij zei ook: Je hoeft je over mij niet ongerust te maken. Ik ga heen en heb er vrede mee', vertelt de oud-strijder. Maar juist door het recente telefonische contact is Korporaal 'helemaal kapot' van de dood van de prins, die voor hem toch als een donderslag bij heldere hemel kwam.

De voorzitter van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen, generaal bd J. Maas, noemde Bernhards overlijden ‘een geweldige schok’. ‘Ik had hem drie weken geleden nog aan de telefoon en toen klonk hij optimistisch. Op dat moment moest hij echter nog horen dat zijn ziekte niet meer te behandelen was.’

‘Iedereen dacht dat hij het eeuwige leven had, juist omdat hij zo vaak op de rand van leven en dood verkeerde’, aldus Maas, die Bernhard in 1959 voor het eerst ontmoette. Als instructeur-generaal en chef van het militaire huis van de koningin kreeg Maas later vaak met Bernhard te maken.

In 2001 werd Maas voorzitter van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen, dat de jaarlijkse herdenking van de capitulatie in Wageningen organiseert. ‘Die herdenking en het defilé betekenden alles voor de prins. Eenmaal was hij zo ziek dat hij eigenlijk niet kon gaan. Maar de prins krabbelde weer op en ging naar Wageningen. Een echte doorzetter was hij.’

Oud-commando's, verenigd in de Stichting Redt de Groene Baret, verklaarden dat de prins heilig voor hen was. ‘Spreek onder commando's geen kwaad woord over de prins, want dat heb je het voor mekaar’, aldus woordvoerder Wim Wentink.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden