Voor veel bewoners is Nooitgedacht de allerlaatste plek

Camping Nooitgedacht in Maarsseveen is vervallen, gevaarlijk en smerig. Opknappen, dus, denkt de eigenaar. Maar wie denkt aan de ‘gasten’?...

UTRECHT Theo (48) en Dite (37) kwamen twaalf jaar geleden op camping Nooitgedacht in Maarsseveen terecht nadat ze, wegens schulden, uit hun huis waren gezet. Yet (46) was enige tijd dakloos na haar scheiding, totdat ze een advertentie zag: caravan te huur.

En zo is voor de meeste van de ongeveer tachtig bewoners de volledig vervallen camping hun laatste toevluchtsoord.

Sommigen hebben nog wat van hun chaletje of wagen gemaakt, anderen wonen er in een vervuild krot tussen de bergen afval. Het stinkt er op sommige plekken naar uitwerpselen.

Per 1 september moeten de bewoners vertrokken zijn. De nieuwe eigenaar Topparken, die in Nederland bijna twintig vakantieparken bezit, wil van Nooitgedacht een modern recreatieterrein maken. Het ligt immers prachtig achter de Maarsseveense Plassen.

Maandag besloot de eigenaar er alvast een lege caravan te slopen, tot schrik van de bewoners. ‘Mijn zoontje barstte in huilen uit. Ze proberen ons bang te maken’, zegt een bewoonster met gebroken voortanden.

De bewoners zijn boos. Ze worden beschreven als ‘het laagste van het laagste’ en hun woonplaats wordt ‘het afvoerputje van de samenleving’ genoemd. ‘En nu moeten we oprotten. Maar waar moeten we heen?’, vragen ze zich af.

Topparken moest van de gemeente Maarssen met het slopen stoppen omdat er geen vergunning was aangevraagd. Projectleider Ties van Gestel van Topparken ontkent dat de sloopactie was bedoeld om de bewoners te intimideren en te bewegen tot vertrek.

‘We slopen uit veiligheidsoverwegingen’, zegt hij. Van Gestel zegt ‘geschrokken’ te zijn van wat hij aantrof op Nooitgedacht. ‘Meterkasten zonder afdek, open riolen, bergen vuilnis die vlam kunnen vatten; het is er gevaarlijk en onhygiënisch. Het is onvoorstelbaar dat daar ook kinderen wonen.’

Van Gestel zegt dat Topparken niet van plan is om ‘mensen weg te schoppen’. ‘Als we probleemgevallen tegenkomen, zullen we de gemeente op de schouder tikken voor hulp.’

Maarssen vindt echter niet dat het een rol heeft bij de opvang van de bewoners. ‘Zij kunnen zich inschrijven voor een huis. De nieuwe eigenaar heeft toegezegd te helpen bij het zoeken naar vervangende woonruimte’, aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden