Voor Van Miltenburg is het echt te laat

Anouchka van Miltenburg toont zich een overlevingskunstenaar. Maar het ontbreekt nog steeds aan gezag.

Beeld ANP

Het voorzitten van de Tweede Kamer is niet gemakkelijk. Met 149 grote ego's wordt van de debatleider in de nationale vergaderzaal grote souplesse gevraagd, gecombineerd met vanzelfsprekend gezag en een goed ontwikkeld gevoel voor de politieke situatie. Dat komt allemaal niet vanzelf. Gerdi Verbeet bijvoorbeeld begon stroef, in 2006, maar ontwikkelde zich daarna alsnog tot een gerespecteerd voorzitter.

Dat was ook de verwachting die in 2012 rond Anouchka van Miltenburg hing: ze moest nog wennen. Maar toen het na een half jaar een keer echt mis ging, werd de sfeer grimmiger. CDA-leider Buma beschuldigde haar openlijk van partijdigheid, Van Miltenburg verliet geëmotioneerd de Kamer en voelde zich 'ontzettend geraakt' in haar integriteit. Bovenal wekte ze een uiterst gespannen indruk. In de wandelgangen zwol de kritiek aan: nog steeds verhaspelde ze namen van Kamerleden, raakte ze verstrikt in de procedures en kwam ze soms uitermate pinnig voor de dag.

Toen acht fractievoorzitters eind 2013 anoniem hun beklag deden in de Volkskrant, ontplofte de granaat in hun eigen gezicht. De stemming sloeg even om: konden ze wel, met z'n allen tegen die arme voorzitter? Er kwam een gesprek over haar functioneren, ze overleefde, en de Kamer begroette haar met een applaus. Ze leek er bovenop.

Maar een gezaghebbende voorzitter is zij nog altijd niet. Nog steeds worden haar beslissingen vaak aangevochten, nog steeds is ze weinig kordaat, nog steeds wekt ze beroering. Bovendien is de sfeer in het dagelijks bestuur ook al lang om te snijden, met bijna wekelijks ruzies over allerlei interne zaken. Van Miltenburg weet daarin maar geen ontspanning te brengen.

Dat alles kwam tot uitbarsting in de crisissfeer die deze week plots rond haar ontstond. Van Miltenburg slaagde er woensdagavond ternauwernood in het presidium ervan te overtuigen dat zij vorig jaar niet uit was op het beschadigen van het GroenLinks-Kamerlid Voortman wegens lekken. Maar daar was wel een volle dag koortsachtig overleg voor nodig, terwijl in veel Kamerfracties al rekening werd gehouden met haar aftreden.

Van Miltenburg denkt nog steeds dat ze haar voorzitterschap tot een succes kan maken, maar daarvoor lijkt het toch echt te laat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden