Commentaar

Voor Trump gaat het alleen maar om Trump

Trumps lauwe reactie op de Russische hacks moedigt Kremlin aan twijfel te blijven zaaien in het Westen.

Donald Trump in Mar-a-Lago, Florida Beeld ap

'De inlichtingendiensten hebben heel stellig verklaard dat er absoluut geen bewijs is dat het hacken de uitkomst van de verkiezingen heeft beïnvloed.' Dat was de triomfantelijke conclusie die Donald Trump trok uit de briefing die hij vrijdag kreeg over de resultaten van het onderzoek van de Amerikaanse inlichtingendiensten naar de Russische hacks bij de Democraten.

Het was Trump ten voeten uit. Volgens de inlichtingendiensten staat het vast dat de Russische geheime diensten in opdracht van het Kremlin hebben geprobeerd de verkiezingen te beïnvloeden, maar voor Trump gaat het maar om een ding: Trump zelf. Er mag niet worden getwijfeld aan zijn verkiezingszege.

Zijn bewering was bovendien misleidend, want in hun rapport meldden de CIA, de FBI en de NSA juist uitdrukkelijk dat zij geen onderzoek hebben gedaan naar het effect van de Russische campagne op de uitkomst van de verkiezingen. Alleen is er volgens hen niet geknoeid met de stemmachines.

Een paar uur na de briefing liet Trump alweer merken dat hij alle ophef over de Russische hacks maar overtrokken vond. De 'enige reden' dat er volgens hem lawaai over wordt gemaakt 'is dat de nederlaag van de Democraten zo groot was dat ze zich totaal in hun hemd gezet voelden'.

Tegelijk herhaalde hij zijn pleidooi voor betere relaties met Rusland, dat volgens Trump na zijn aantreden 'veel meer respect voor de VS zal hebben dan nu het geval is'. Gezien de lauwe reactie van Trump op de bevindingen van de inlichtingendiensten over de Russische cybercampagne, valt dat te betwijfelen. Geen beter nieuws voor het Kremlin dan dat het erin is geslaagd wantrouwen te zaaien tussen de aankomende president en diens inlichtingendiensten.

Trumps weigering de realiteit onder ogen te zien, zal voor het Kremlin een aanmoediging zijn de campagne om twijfel en verwarring te zaaien in de westerse democratieën met hernieuwde kracht voort te zetten. Dat is een slechte start van zijn presidentschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden