Voor tienduizenden moslims in India dreigt deportatie: volksregister met 'rechtmatige inwoners' opgesteld

Tienduizenden Bengaalse moslims die illegaal in de Indiase deelstaat Assam verblijven, vrezen eenzelfde lot als de Rohingya in Myanmar. De autoriteiten staan op het punt een volksregister te publiceren waarop de namen van rechtmatige inwoners staan. Wie er niet op staat, wordt gedeporteerd.

Een militair in Assam houdt de wacht tijdens een gebed door moslims in het kader van Eid-al-Fitr.Beeld afp

Het plan komt uit de koker van de Bharatiya Janaa Partij (BJP), die vorig jaar aan de macht kwam in Assam. De partij van premier Narendra Modi voert een hindoenationalistische koers: illegale moslims, zo is de gedachte achter de deportatieplannen, pikken de baantjes in van lokale hindoes en moeten terug naar het land waar hun wortels liggen: Bangladesh.

Moslims vormen de grootste minderheid in Assam: ruim 35 procent van de 34 miljoen inwoners hangt de islam aan. Naar schatting twee miljoen van hen komen oorspronkelijk uit Bangladesh. De Bengaalse moslims staken in 1971 de grens over tijdens de gewelddadige onafhankelijkheidsoorlog tussen India en Pakistan. Een verblijfsvergunning hebben ze nooit gekregen. Volgens de wet zijn ze dus illegaal. Modi's BJP wil hier nu korte metten mee maken.

India heeft 60 duizend politie- en paramilitaire troepen opgetrommeld in Assam.Beeld reuters

Register

Om te bepalen wie Assam moet verlaten, is voor het eerst sinds 1951 een zogenaamd Nationaal Burgerregister (NRC) opgesteld, waarin onderscheid wordt gemaakt tussen rechtmatige inwoners en diegenen die geen familiebanden in Assam hebben die teruggaan vóór 1971.

'Het NRC-register is opgesteld om illegale Bengalezen in Assam te identificeren', zegt Himanta Biswa Sarma, minister van Financiën in de deelstaat, tegen persbureau Reuters. 'Diegenen wier namen niet voorkomen in het NRC, moeten worden gedeporteerd. We nemen geen risico's en hebben daarom veiligheidsmaatregelen getroffen.'

Er zijn 60 duizend politie- en paramilitaire troepen opgetrommeld om eventuele onlusten in Assam de kop in te drukken. De regering van Bangladesh is door India niet op de hoogte gesteld van de deportatieplannen, meldt Reuters.

Lokale autoriteiten in Assam zijn al sinds 2015 bezig met het verzamelen van paspoorten, geboortecertificaten en andere documenten die volgens een bevel van het Hooggerechtshof nodig zijn om het burgerregister te legitimeren. Op Oudjaarsavond, de 31e, zal een conceptversie met daarop de eerste namen van rechtmatige inwoners worden gepubliceerd. Op een nog nader te bepalen tijdstip zal de volledige lijst verschijnen; veel namen moeten nog worden gecheckt.

De deportatieplannen worden door de Bengalen onlosmakelijk in verband gebracht met het Rohingya-scenario in buurland Myanmar, berichten Indiase media. Daar worden stateloze moslims door de boeddhistische regering met geweld richting Bangladesh verdreven. Inmiddels verblijven zo'n 600 duizend Rohingya in overvolle tentenkampen.

Niet alleen illegale Bengalen, maar ook inwoners die hun papieren niet op orde hebben, vrezen dat ze het land moeten verlaten. 'Mijn grootouders en mijn ouders zijn allemaal in India geboren, zegt leraar Asiful Rahman, een moslim, tegen persbureau Reuters. 'Maar vandaag de dag vinden we het moeilijk om documenten te verzamelen om te bewijzen dat we Indiërs zijn. Onze ouders en grootouders waren analfabeet en hebben geen documenten bewaard.'

Sektarische spanningen

India is volgens de grondwet seculier. Sinds zijn aantreden als premier in 2014 speelt Modi de kaart van modernisering. Zijn motto: allen samen, ontwikkeling voor allen. Hij wil een Nieuw India creëren met mobiel internet, zonne-energie, hogesnelheidstreinen en kansen voor iedereen, ook voor de allerarmsten.

Tegelijkertijd zijn de sektarische spanningen in het land onder Modi aangewakkerd. In Assam vielen in 2014 veertig doden bij een reeks aanslagen tegen moslims. En in maart van dit jaar bekroonde Modi persoonlijk hindoepriester Yogi Adityanath tot premier van Uttar Pradesh, een deelstaat waar 20 procent van de inwoners moslim is. Adityanath nam maatregelen tegen ritueel slachten van runderen (een gebruik onder moslims) en tegen gemengde stelletjes.

Voor hindoes, boeddhisten en christenen uit Bangladesh en Pakistan is het sinds Modi's aantreden juist makkelijker geworden een verblijfstatus te krijgen in India.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden