Voor succesvol lobbyen bestaat geen blauwdruk

Na de subsidie-adviezen van de Raad voor Cultuur zijn de stofwolken opgetrokken. Verliezers kunnen hun zaak bepleiten in Den Haag....

'Geachte Staatssecretaris, tot u richt zich een groep verontwaardigde en geschrokken acteurs en theatermakers die de afgelopen jaren bij Het Toneel Speelt hebben gewerkt en zich daar thuisvoelen.' Zo begint een brief ondertekend door twaalf toneelspelers en theatermakers (onder wie Gijs Scholten van Aschat, Annet Nieuwenhuijzen en Maria Goos), die verontwaardigd zijn omdat de Raad voor Cultuur de subsidie-aanvraag van Het Toneel Speelt onvoldoende heeft gehonoreerd.

De brief is een van de vele potjes die HTS op het vuur heeft. Vandaag verschijnt in NRC Handelsblad een open brief van een aantal schrijvers van Hugo Claus tot Joost Zwagerman die ook een lans breken voor HTS.

Vier jaar geleden werden op die manier Orkater en De Appel op de valreep van de ondergang gered.De lobbymachine van beide gezelschappen werkte toen goed: Orkater kreeg alsnog landelijke steun, De Appel ontving subsidie van de gemeente Den Haag.

Lobbyen is een vak apart. 'Het is een illusie te denken dat wij Boris Dittrich rechtstreeks aan de telefoon krijgen, dus wij gaan ons ook richten op de politieke assistenten van de Kamerleden.' Aldus Ellen van Neerven van Theaterzaken Via Rudolphi, het bureau dat de zakelijke belangen van Carver behartigt, de groep die als het aan de Raad ligt geen subsidie meer krijgt. Niemand van Carver is bekend met het fenomeen lobbyen: de groep bestaat al vijftien jaar zonder enig gevaar.

In eerste instantie heeft Carver zich tot zijn publiek gericht met een kaartenactie. Die heeft tot nu toe ruim duizend inzendingen opgeleverd. En er is een website geopend met een gastenboek waarin Jules Deelder, Carice van Houten en Loes Luca tekenden.

Inmiddels is er ook een gesprek geweest met Orkater, ervaringsdeskundige op dit terrein. En nu moet politiek Den Haag dus benaderd worden. Van Neerven: 'Wij zijn bezig een groep mensen te formeren die daar de komende tijd fulltime mee bezig gaat. Lobbyen is een tijdrovende bezigheid.'

Een aantal grote orkesten, waarvoor ook een forse korting dreigt, coneert de lobby via de NederlandseToonkunstenaars Bond (NTB) en de vakbond FNV Kiem. Er was al een website voor steunbetuigingen, en die worden de staatssecretaris nog aangeboden. Maar er volgt meer. 'Wij gaan een protestconcert geven, met musici uit getroffen orkesten', zegt secretaris van de NTB Erwin Angad-Gaur. 'We organiseren onze acties zo breed mogelijk.'

Voor succesvol lobbyen bestaat geen blauwdruk. Dansgroep Piet Rogie houdt het vooralsnog op het ophalen van handtekeningen, waarbij zelfs een balletschool in Middelburg meehelpt. En verder kent de zakelijk leider iemand in de Tweede Kamer, dus wie weet. Arthur Sonnen, directeur van Het Theaterfestival, dat ook voor zijn voortbestaan moet vechten, heeft een advies: 'Een van de belangrijkste dingen in het lobbyen is dat je het stil houdt.'

Ronald Klamer van Het Toneel Speelt is dat met hem eens: 'Er komt een moment dat anderen maar moeten zeggen wat je waard bent.' Vanuit kracht opereren en niet vanuit de slachtofferrol dat is het devies. Dat HTS daarbij steun krijgt van bekende acteurs en beroemde schrijvers is meegenomen. Maar misschien laat Van der Laan zich wel vermurwen door balletschoolleerlingen uit Middelburg. Of krijgt Carver alsnog meneer Dittrich zelf aan de lijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden