NieuwsTrumps tweets

Voor sommige fans gaan Trumps tweets over Puerto Rico nu toch te ver

Donald Trump kan voor sommige Trump-fans dus toch te ver gaan, met het creëren van zijn eigen waarheid. Donderdag distantieerden verschillende bevriende politici zich van een presidentiële tweet over het dodental op Puerto Rico na de orkanen Irma en Maria vorig jaar.

Michael Persson
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zelfs voor de feitenvrije president was het een opmerkelijk standpunt, dat hij donderdagochtend rondbazuinde. ‘Er zijn geen 3.000 mensen omgekomen door de twee orkanen die Puerto Rico hebben getroffen. Toen ik het Eiland verliet, NADAT de storm had toegeslagen, hadden ze iets van tussen de 6 en 18 doden. In de tijd daarna ging het niet veel omhoog. Toen, veel later, begonnen ze heel grote aantallen te rapporteren, zoals 3.000... Dit is gedaan door de Democraten om me er zo slecht mogelijk uit te laten zien terwijl ik met succes Miljarden Dollars ophaalde om Puerto Rico te helpen opbouwen. Als er iemand om welke reden dan ook stierf, bijvoorbeeld door ouderdom, voeg maar toe aan de lijst. Slechte politiek. Ik houd van Puerto Rico!’

Trump probeerde zo een recent onderzoek van de George Washington University in diskrediet te brengen, dat concludeert dat er in de zes maanden na de ramp op het Amerikaanse eiland zo’n drieduizend doden meer zijn gevallen dan er normaal zouden zijn gevallen (plus of min een paar honderd). De extra doden kwamen vooral door de gebrekkige stroomvoorziening, gebrek aan ­medische zorg en de slechte transportmogelijkheden.

Eerder kwam een Harvard-studie tot een schatting in dezelfde orde van grootte, maar met grotere onzekerheidsmarges. Het officiële dodental werd na het recente rapport verhoogd van 64 naar 2.975.

Florence

In de aanloop naar de orkaan Florence, die donderdag landde in de staat North Carolina, probeerde Trump zijn stormblazoen op te poetsen door te wijzen op het ‘miskende succes’ van het in zijn ogen ongekend lage aantal slachtoffers in Puerto Rico. Donderdag voegde hij daar dus zijn politieke verdachtmakingen aan toe.

Het is typisch Trump: als de feiten hem niet zinnen, dan zijn ze door zijn vijanden verzonnen. Liever een leugen dan verantwoordelijkheid. Zo bezien staan de ramp in Puerto Rico en het Rusland-onderzoek van Robert Mueller niet ver van elkaar af: door ze in de schoenen van de Democraten te schuiven hoopt Trump onaanraakbaar te blijven.

Meestal gaan de Republikeinen daar in mee zolang Trump in grote lijnen de conservatieve agenda uitvoert. Maar donderdag klonk er enig gesputter. ‘Ik ben het oneens met de president’, twitterde gouverneur en Republikeins ­Senaatskandidaat Rick Scott van Florida, een steunpilaar van Trump. ‘Ron DeSantis gelooft niet dat het verlies aan levens overdreven is’, liet ook de beoogde Republikeinse opvolger van Scott weten.

Maar Florida is dan ook een staat waar honderdduizenden Puerto Ricanen naartoe gevlucht zijn – en waar ze een belangrijke politieke factor zijn geworden (in tegenstelling tot op Puerto Rico, waar ze niet op volksvertegenwoordigers of een president mogen stemmen). Van ­Republikeinen in andere staten is nog weinig vernomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden