Voor Ritsma begint de zomer extra vroeg

Na zaterdag misschien wel zijn beste race van het seizoen te hebben gereden en zondag een bijna even imponerend optreden te hebben verzorgd, zei Rintje Ritsma dat het mooi is geweest....

Van onze verslaggever Wybren de Boer

Achter het masker van onverschilligheid gaat bij Ritsma een gekrenkt ego en een getergd kampioen schuil. Met een Europese titel en een bronzen eindklassering op het WK allround was het naar zijn maatstaven een mager jaar. Vermoedelijk zou hij zijn buit in Nagano een fraaier aanzien kunnen geven, maar zelf meent Ritsma dat in Japan weinig meer dan troostprijzen te verdienen zijn.

De therapeutische uitwerking van de Worldcupfinale in Heerenveen is hem aanzienlijk meer waard. Op de 1500 meter versloeg Ritsma zaterdag voor het eerst sinds jaren zowel Søndrål als Postma en een dag later noteerde hij zijn snelste vijf kilometer van het seizoen (6.33,17), waarmee hij de vereiste prikkels vond om gemotiveerd aan de zomertraining te beginnen. 'Het is heerlijk om met dit gevoel de zomer in te gaan; dit geeft zelfvertrouwen.'

De stemmen die hem trachtten te verleiden alsnog de reis naar Nagano te boeken, werden door Ritsma resoluut tot de orde geroepen. Al eerder in het seizoen had hij aangegeven de jaargang 1999/2000 als een tussenjaar te beschouwen. Volgens hem is extra rust vereist om ook tot en met de Olympische Spelen van 2002 een hoofdrol te kunnen spelen. Daarmee gaf hij aan lering te hebben getrokken uit het verleden.

Steevast dwong Ritsma zichzelf in het verleden van december tot en met half maart aan het front te strijden, wat veelal een onmogelijke opgaaf bleek. De beer die in januari en februari regeerde kon doorgaans in de slotweken slechts figureren. Gezien zijn superieure status als allrounder zag hij echter in al die jaren nimmer de noodzaak te doseren. Nu in Gianni Romme een nieuwe fenomeen is opgestaan, beseft Ritsma dat hij zuinig met zijn krachten moet omspringen.

Binnen dat perspectief past ook Ritsma's desinteresse ten aanzien van de WK afstanden. 'Nu zegt iedereen natuurlijk: zonde dat je daar niet rijdt. Maar ik weet wel beter. Om de achterstand op Romme goed te maken, zal ik hard moeten werken. Nu ga ik een paar weekjes op vakantie en dan ben ik op 1 mei lekker uitgerust om weer te beginnen.'

Mogelijk krijgt Ritsma in zijn jacht op Romme steun. Hoewel de beer uit Lemmer zichzelf als 'een echte solist' bestempelde, heeft zijn trainer Geert Kuiper te kennen gegeven de Sanex-equipe graag te willen uitbreiden. Ids Postma, als allrounder de rivaal van Ritsma en Romme, staat bovenaan Kuipers verlanglijst.

Door de vervroegde vakantie van Ritsma kwam de weg naar het WK afstanden vrij voor Sicco Janmaat. In het gevecht om het enig resterende startbewijs voor de vijf kilometer in Nagano bleef de 21-jarige kernploegdebutant zijn concurrent Ids Postma anderhalve tel voor (6.34,49 tegen 6.35,91), nadat Janmaat een week eerder bij de World Cup in Baselga di Piné. reeds zijn potentie had getoond. Postma aanvaardde zijn nederlaag en concentreert zich in Nagano op het verdedigen van zijn wereldtitel op de 1500 meter.

Met zijn kwalificatie voor het WK afstanden onderscheidde Janmaat zich andermaal als revelatie van het seizoen. Na zijn 'toevallige' internationale debuut bij het EK in januari, toen hij de zieke Romme verving, kwam hij in Heerenveen tot de slotsom dat het contact met de elite 'nu definitief' is. Voor Nagano koestert Janmaat desondanks geen al te hoge verwachtingen. 'Met een plek bij de eerste acht ben ik tevreden.'

Het vuurwerk in Japan zal vermoedelijk opnieuw van Romme komen. Na eerdere hoogstandjes in Calgary (wereldrecord) en Milwaukee trok de Brabantse stayer de opgaande lijn in Thialf door, resulterend in een fabuleuze eindtijd van 6.21,95.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden