Voor Poolse pater is de president een bedrieger

POLEN De president is een bedrieger en een werktuig van de joodse lobby, zijn vrouw een heks die voor euthanasie in aanmerking komt....

Toen pater Tadeusz Rydzyk enkele maanden geleden in Torun, in zijn Hogeschool van Maatschappij- en Mediacultuur, president Lech Kaczynski en zijn vrouw aanviel, zal hij er ongetwijfeld geen rekening mee gehouden hebben dat een van zijn studenten zijn besloten lezing in het geheim opnam.

Sinds een Pools weekblad gisteren het bandje openbaar maakte, kan heel Polen zijn tirade beluisteren. De weerslag daarvan zou ongetwijfeld kleiner zijn als Rydzyk niet het charismatische boegbeeld van Radio Maryja was geweest, een van de steunpilaren van de conservatieve regering. En als niet een dag eerder eerste minister Jaroslaw Kaczynski, de tweelingbroer van de president, tijdens een bedevaart naar Czestochowa de luisteraars van de radiozender uitvoerig de lof had toegezwaaid: ‘Dankzij jullie houdt Polen stand en zal Polen standhouden.’ Maar liefst 150 duizend bedevaarders waren komen opdagen.

Behalve de president en zijn wederhelft kreeg in de gewraakte lezing ook de met ‘de cynische en revolutionaire mentaliteit van de Talmoed’ behepte Gazeta Wyborcza, de grootste krant van Polen, ervan langs. De commotie rond de Poolse betrokkenheid bij een pogrom werd door Rydzyk een joods complot genoemd om van Polen 65 miljard dollar schadevergoeding te eisen.

Van een echte verrassing kan niet gesproken worden. Behalve als antisemiet staat de 62-jarige Rydzyk bekend als een fundamentalistische scherpslijper. Enkele maanden geleden raakte hij al eens slaags met de gebroeders Kaczynski over hun weigering om het bestaande verbod op abortus en euthanasie in de grondwet te verankeren.

Ook zijn beledigingen aan het adres van de First Lady is niets nieuws voor Rydzyk, die behalve Radio Maryja ook een televisiezender en een krant controleert. Het verzet van Maria Kaczynska tegen een verscherping van de bestaande abortuswetgeving vergeleek hij onlangs met een beerput.

Ondanks de scherpe reacties die hij daarmee uitlokte, weigerde hij zijn excuses aan te bieden. ‘Voor de waarheid hoef je je niet te verontschuldigen’, zei hij tot tevredenheid van zijn trouwe aanhang.

Ook deze keer lijkt Rydzyk zich van geen kwaad bewust. De openbaarmaking van zijn lezing noemde hij het werk van de Satan.

Jan Hunin

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden