Voor pensioenfonds PME lijkt afstempelen enige optie

Amsterdam Bij werknemers en gepensioneerden van bedrijven als autobouwer Nedcar, chipfabrikant NXP en fietsenfabriek Batavus is het nieuws over een mogelijke verlaging van de pensioenen als een bom ingeslagen....

Niemand had gedacht dat minister Donner en directeur Joanne Kellerman van De Nederlandsche Bank over PME spraken, toen dinsdag werd gerept van 150 tot 175 duizend gedupeerden, zegt vakbondsbestuurder Jos Brocken van FNV Bondgenoten. Het pensioenfonds PME, waarbij grote en middelgrote metaalbedrijven zijn aangesloten, telt alleen al 147 duizend gepensioneerden.

Pas ruim een dag na de aankondiging van een pensioenverlaging kreeg de voorzitter van PME een telefoontje van de toezichthouder dat zijn pensioenfonds over twee weken op bezoek mag komen op het Frederiksplein in Amsterdam. Het was, net als bij enkele andere fondsen, eerder nog niet gelukt contact te leggen. Daarmee hoort PME net als de pensioenfondsen voor de apothekers, notarissen, en de fondsen van Nutreco, Ballast Nedam, adviesbureau GITP en Total, tot de instellingen die waarschijnlijk hun pensioenen moeten verlagen.

Dat PME op het matje wordt geroepen, geeft te denken voor een hele reeks andere fondsen. Er zijn er zeker vijf die een lagere dekkingsgraad hebben. Maar deze fondsen hebben iets meer ruimte het gat op te vullen.

Een pensioenfonds heeft ruwweg drie manieren om extra inkomsten te verkrijgen. Het kan zijn premie verhogen. Het kan extra geld vragen van het bedrijf waar de gepensioneerden werkzaam waren. Of een fonds kan zijn pensioenregeling versoberen.

Voor het PME zijn deze drie wegen eigenlijk afgesloten. De premie die werknemers en werkgevers betalen is al opgelopen tot 23 procent. Deze verder verhogen is nauwelijks mogelijk. Bovendien zet het weinig zoden aan de dijk. Ga maar na. In het pensioenfonds zit al zo’n 22 miljard euro. Als er op de beurs 1 procent verdiend wordt, komt er voor de gepensioneerden 200 miljoen beschikbaar.

Als PME de premie 1 procent verhoogt, komen er enkele tientallen miljoenen bij. Het pensioenfonds is daarmee, net als veel andere fondsen, een speelbal van de beurs geworden. Bovendien is het verhogen van premie op korte termijn geen oplossing om een gat te dichten.

De tweede mogelijkheid, extra geld vragen bij een sponsor, is evenmin mogelijk omdat PME verbonden is aan een hele reeks bedrijven, zoals DAF, NXP en ASML. Het pensioenfonds van een printerfabrikant als Océ, dat ook in grote nood zit, kan bijvoorbeeld wel vragen of zijn moederbedrijf geld bijstort. Dat is recentelijk ook gebeurd.

Ten slotte is een versobering van het pensioenstelsel ook lastig uitvoerbaar. Net als bij veel andere pensioenfondsen is PME eerder overgestapt op een systeem waarbij het gemiddelde loon de basis vormt voor de pensioenuitkering.

In de visie van DNB resteert er dan maar één oplossing: het verlagen van de uitkeringen. Over enkele weken wordt duidelijk of dat ook gebeurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden