Voor onze jongens nog eenmaal troelala

Tijdens de rit Tuitert-Lalenkov dacht ik dat het allemaal nog de mist in zou gaan ook. Herbert Dijkstra was juist weer eens gezellig aan het vertellen dat Lalenkov had leren schaatsen op het Baikalmeer, toen donkere wolken zich samenpakten boven de Nederlandse schaatssport....

Ik zag het en begon in paniek naar het scherm te blaffen: Herbert man, die vierde plaats staat op de tocht! En jij ondertussen maar bazelen over dat die Lalenkov zo'n bescheiden jongen is. Jaja. Maar ondertussen wel de boel verzieken. Er hoeft maar dit te gebeuren, en het wordt 1-2-3-5! En wat dan? Dan zijn we mooi in de aap gelogeerd.

Toen zag Herbert het gelukkig ook: dat we het 1-2-3-4-scenario wel op onze buik konden schrijven, als die rot-Lalenkov niet onmiddellijk zou verzuren. Coach Orie werd ook wakker en spoorde Tuitert aan tot een laatste krachtsinspanning, om een ramp te voorkomen. Tuitert dacht aan zijn meisje in de armen van Lalenkov en gooide er een woedende 33-er uit. In onze huiskamer droop de spanning nu van de muur. Hoe zou het rondje van Lalenkov eruit zien? Zou de dekselse Rus breken? Lalenkov reed een dikke 34-er.

Hahahaha! Het was zover. Eentweedrievier!

Vooraf was ik trouwens vooral bang voor Shani Davis. Shani Davis, de eerste zwarte schaatser! Geboren in de south side van Chicago. Ik weet niet of u Chicago kent, maar als je bent geboren in the south side of Chicago, the meanest part of town, dan heb je lak aan Ids Postma (Deersum), Gianni Romme (Mijdrecht) of Rintje Ritsma (Lemmer-West).

Nou zullen we het meemaken, dacht ik. Zijn we eindelijk klaar voor een schitterende 1-2-3-4, komt zo'n bemoeial de boel versjteren. Waarom moet zo'n man nou uitgerekend gaan schaatsen? Het is, lijkt mij, toch niet het eerste waar je aan denkt, in Chicago-zuid, schaatsen. Jongen had crack kunnen gaan roken, alle tienermeisjes in de buurt zwanger kunnen maken of drie keer per week de 7-Eleven kunnen overvallen. Maar nee hoor. Moet zo nodig gaan schaatsen.

Ik zou tegen Shani willen zeggen:

Shani, het schaatsen is nu van ons. Wij hebben in de schaatssport geen enkele behoefte aan gemankeerde honkballers of geflipte soulzangers. Ok? Zoals je in Göteborg hebt gemerkt, betalen wij alle bordreclame, draaiden ze onder de race muziek van Toontje Lager en was de hele tribune oranje. Lalenkov en Sjepel zijn eigenlijk ook Nederlanders, want die staan op de loonlijst van Dirk Scheringa. Dat ene camerateam was van de Dutch television en die jongen met die microfoon was van de Dutch radio en al die andere gasten waren van de Nederlandse krant. Het is dat wij slachtoffer zijn van een internationale samenzwering waardoor wij maar vier schaatsers mogen afvaardigen, anders zouden wij 1-2-3-4-5-6-7 en 8 zijn geworden. Laat dat eventjes héél goed tot je doordringen.

Dit alles had ik tegen Shani willen zeggen, maar het bleek nog niet nodig. Shani is echter gewaarschuwd. Vanaf heden moeten Amerikaanse provincialen uit het midden-westen, Russische heikneuters uit Siberië, Japanse stofzuigers uit de Mitsubishifabriek en Italiaanse spaghettivreters hun plaats weten. Het is nu óns wereldkampioenschap. Ik hoop dat ik duidelijk ben.

Zo'n schitterend gevecht om de tweede plaats tussen Ids en Rintje, waar vind je zoiets nog, in de moderne sport? Ik herhaal maar even wat Ids na afloop van zijn race zei: 'We moeten afwachten maar.' 'Er wordt nu geschaatst, we zien straks wel.' 'Wat moet je eraan doen?' 'Je rijdt voor wat je waard bent.' Ik bedoel, van schaatsbarbaren als Shani mág je zo'n rijke analyse niet eens verwachten. Daarvoor moet je zijn geboren langs de Elfstedenroute met doorlopers aan de poten en een ijsmuts op de kop.

Ik dacht dat hij nooit zou komen, maar gelukkig gooide Herbert Dijkstra hem eruit, nadat de kruitdampen waren opgetrokken: Oranjefeestje.

Nou, dat was nog héél zwak uitgedrukt, voor de liederlijke taferelen van uitzinnige vreugde die zich zondagmiddag rond half vijf afspeelden bij ons in de huiskamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden