'Voor ons is het belangrijker waar onze families zijn dan waar het wrak ligt'

'Ik ben zo kalm dat ik er zelf van schrik,' twitterde lerares Connie vanaf haar vakantieadres aan zee. Haar man zat in vlucht MH370, de vlucht van Malaysia Airlines die zeventien maanden geleden op onverklaarbare wijze verdween. Donderdag werd bekend werd dat een stuk van een vliegtuigvleugel, dat is aangespoeld op het eiland Réunion in de Indische Oceaan, 'vrijwel zeker' afkomstig is van een Boeing 777. Het is een belangrijke nieuwe aanwijzing in de zoektocht naar de MH370, want dat is de enige Boeing 777 die boven zee vermist is geraakt.

Marije Vlaskamp
Politieagenten dragen een wrakstuk op het eiland Réunion. Beeld epa
Politieagenten dragen een wrakstuk op het eiland Réunion.Beeld epa

Réunion, vlakbij Madagaskar, is weliswaar 3700 kilometer verwijderd van het gebied waar de zeebodem nog steeds wordt uitgekamd op zoek naar het toestel, maar het eiland ligt op de route van oceaanstromingen die drijvende wrakstukken kunnen meevoeren. Volgens de Australische onderminister Warren Truss is het 'een belangrijke aanwijzing' dat in de wateren rond het Australische Perth verder moet worden gezocht naar het wrak.

'Met zo'n aanwijzing willen ze alleen maar onze geliefden doodverklaren zodat ze de zoektocht kunnen afsluiten,' zegt Wan Wencheng, die zijn zoon verloor. De 239 familieleden van de passagiers, de meesten uit China, krijgen al anderhalf jaar complottheorieën en valse meldingen over gevonden brokstukken te verwerken. Vandaar dat sommigen nu kwaad en verward reageren. 'We willen nooit meer informatie krijgen die 99 procent zekerheid geeft. Wij willen 100 procent zekerheid. Voor ons is belangrijker waar onze families zijn dan waar het wrak ligt,' aldus een open brief van de Chinese groep.

'Niemand heeft ooit bevestigd dat alle passagiers daadwerkelijk aan boord zijn gegaan.' De familieleden smeken al meer dan een jaar vergeefs om inzage van de video-opnames bij de gate. Ze voelen zich gemaltraiteerd door de chaotische en gebrekkige informatievoorziening door de luchtvaartmaatschappij en de Maleisische autoriteiten. 'Ook deze keer moesten we het nieuws van internet vernemen,' aldus Jiang Hui, die screenshots van allerlei mediawoordvoerders over de gevonden vleugel op Wechat, de Chinese versie van Whatsapp zette, in de hoop dat iemand hem kon vertellen waar het vleugelstuk precies gevonden was.

Een wrakstuk. Beeld epa
Een wrakstuk.Beeld epa

Aangespoelde koffer

Op het onderdeel, dat ruim twee meter groot is, staat een nummer: het is nog onduidelijk of dat bedoeld is voor vervanging van onderdelen of reparaties, maar het kan helpen om vast te stellen of het stuk vleugel inderdaad van de MH370 afkomstig is. Volgens de Maleisische transportautoriteiten duurt dat 'zeker twee dagen'.

Een inwoner van Réunion poseert op Twitter met een aangespoelde koffer die hij in de buurt van het vliegtuigonderdeel heeft gevonden, maar die vondst kan toeval zijn. De zeepokken die op de vleugel zijn gegroeid leveren meer informatie op: die zouden volgens marine biologen 'zeker enkele maanden tot een jaar' nodig hebben gehad om zo groot te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden