Voor online-rechts is Trump het ultieme alfamannetje

Het verbaast Siyanda Mohutsiwa helemaal niet dat jonge, hoogopgeleide mannen op Trump stemden.

'Trump staat voor alles wat door The Red Pill-gemeenschap als echt mannelijk wordt beschouwd.'Beeld afp

Op The Red Pill schreef iemand: 'Ik ben het bijna in alles oneens met The Donald, maar die vent heeft zich wel als een mannetjesputter door dit debat geslagen en daarmee mijn respect verdiend. De pot op met Megyn Kelly, met Rosie O'Donnell en met die hele politiek correcte bende.'

Dit bericht verscheen een jaar geleden op The Red Pill, een zogeheten subreddit. Dat zijn onlinefora voor niche groepen, in dit geval voor jonge mannen die willen weten hoe ze meer vrouwen kunnen versieren. Drie jaar geleden begon ik de Manosphere te volgen, een verzameling blogs en forums die vooral gaan over mannelijkheid en seksuele prestaties. Destijds studeerde ik nog wiskunde in Botswana en was ik op dit stukje internet gestuit via een link naar een blog die op Twitter werd gedeeld door de feministe Flavia Dzodan, die in Amsterdam woont.

Deze week klonk verbazing over het feit dat ook jonge mannen met een hogere opleiding op Trump hebben gestemd. Maar dat verbaasde mij helemaal niet. Iedereen die meelas op The Red Pill had dat kunnen weten. En ook dat ze het met opzet niet van de daken schreeuwden.

Toen ik me wat meer verdiepte in de Manosphere, werd me duidelijk dat het hoofddoel van dat forum is mannen te leren hoe ze de vrouwen kunnen versieren die ze begeren (de achten en negens op de Hot Babes-schaal). De belofte dat ze kunnen veranderen van bèta- in alfamannetjes lokt hele hordes mannen in de leeftijdsgroep middelbare school tot universiteit naar de site. Destijds bestond die nog uit een verzameling treurige verhalen van jonge mannen die door hun aanbedene waren afgewezen of door hun vriendinnen waren bedrogen. De veteranen van de site, oudere mannen die vanuit het veld verslag doen en opscheppen over hun veroveringen, soms meerdere op één dag, dienen als de gidsen die de jonge mannen naar seksuele glorie begeleiden.

Siyanda Mohutsiwa is TED-speaker, schrijver en student van de Iowa Writer's Workshop. Ze heeft haar bachelor wiskunde behaald aan de Universiteit van Botswana.Beeld Dan Taylor

Rode Pil

Eerst moeten de jonge mannen de Rode Pil slikken. De Rode Pil komt uit de sciencefictionfilm The Matrix en bevrijdt je van wereldse waandenkbeelden in ruil voor, in het geval van de Manosphere, seksuele Verlichting. Door genoemde pil te slikken, zullen de jonge mannen zichzelf bevrijden van een aantal ernstige 'misvattingen'. Om te beginnen moeten zij erkennen dat de wereld tegen hen gelogen heeft. Hun familie, hun overheid, instituties en de vermaakindustrie hebben hen met opzet misleid en zo zijn zij bètamannen geworden. (Over het waarom daarvan wordt nog steeds heftig gespeculeerd.)

Hoe dan ook, een absolute vereiste is dat de jonge mannen alle kennis die zij tot dan toe over vrouwen hebben opgedaan overboord gooien. En daarvoor moeten zij eerst 'hun helden afmaken'. Moeder wordt afgedaan als een krijsende kenau die de alfaman in hun vader heeft vermoord - als ze nog getrouwd zijn - of, wanneer zij alleenstaande moeder is, als een onaantrekkelijke hoer. Vader heeft hen in de steek gelaten omdat die - indien nog aanwezig - een ruggegraatloze bèta is of door afwezig te zijn hen heeft beroofd van de kans om alfagedrag te leren. (Hierop zijn talloze varianten.) In elk geval moeten de ouderfiguren in hun leven ontdaan worden van elke gidsende rol, zodat de jonge mannen de geheimen van de gleuf kunnen leren.

Deze ontmanteling van gezagsdragers in hun leven, in combinatie met de kwetsbare manier waarop zij op deze platforms communiceren, betekent dat ze klaar zijn om te worden 'opgevoed'. De 'gefeminiseerde' lessen die ze hebben opgedaan via tv, films, muziek, gezin, school en samenleving moeten worden uitgewist en in plaats daarvan moet er iets anders groeien. Met bijna 175 duizend leden vertegenwoordigt The Red Pill volgens mij nog maar een klein deel van deze toename van de betrokkenheid van jonge mannen in de radicaal rechtse onlinewereld. Er is vaak met recht gewezen op sites als breitbart.com en reddits als /r/the_donald als plekken waar jonge mannen hun 'anti-globalistische' ideeën uitwisselen. Ik was vooral geboeid door The Red Pill, want daar had ik gezien hoe de gespletenheid zich openbaart.

Mannen die het hebben over hun normale leven, over dat ze bèta-nullen zijn en studeren, leken mij de mannen die straks, als ik in de VS ging studeren, met mij in de collegebanken zouden zitten. Mannen die zichzelf als 'normaal' omschrijven. En toch zitten ze hier op deze site, waar ze een compleet ander leven leiden. Op een plek waar men gelooft dat als je je 'ontwikkelt' tot een amorele man die 'zegt waar het op staat' je het toppunt van mannelijkheid hebt bereikt. Mannen die openlijk hun spijt betuigen dat ze ooit hebben geloofd in progressieve idealen en ervan overtuigd zijn dat de meeste verhalen over seksuele aanrandingen gelogen zijn. Mannen die hun vrouwenhaat zodanig rationeel hebben goedgepraat dat het maar een kleine stap voor hen is om die nieuwe rationalisering uit te breiden tot kwesties als immigratie en ras. Mannen voor wie Trump een natuurlijke held is geworden.

Schoolvoorbeeld

Trump staat voor alles wat door The Red Pill-gemeenschap als echt mannelijk wordt beschouwd. Voor hen is Trump het ultieme alfamannetje. De reële belichaming van alles wat ze bewonderen en waar ze naar streven. Hij is groot van postuur, macho en buigt voor niemand en al helemaal niet voor vrouwen. Hij is dan ook vaak gebruikt als een schoolvoorbeeld van hoe je de geloofsleer van 'de rode pil' in praktijk kan brengen. Niet Trump heeft online-rechts aangehaald of de forums waarop mannen wordt bijgebracht hoe ze vrouwen moeten versieren. Zij hebben hem aangehaald.

In de loop der jaren heb ik kunnen zien hoe een beweging die begon als een gemeenschap van versiergoeroes is getransformeerd tot een van de minst onderzochte aanjagers van radicaal rechts online, de onlinebeweging die een grote rol heeft gespeeld bij het omvormen van Trump van komkommernieuws tot serieus te nemen presidentskandidaat.

'The Red Pill is niet voor niets een integraal onderdeel van de 'Duistere Verlichting'', schreef een gebruiker vijf maanden geleden op het forum. 'The Red Pill met betrekking tot vrouwen trekt een beerput open die leidt tot een ander begrip van feminisme, politieke ideologieën, rassenrealisme, cultureel verzet en globalisme.' Iemand anders: 'Als je eenmaal de rode pil van het rassenrealisme hebt geslikt, ga je steeds meer snappen van dat hele vrouwen/ seks/afspraakjesgedoe. En er zijn nog meer rode pillen. Volgens mij gaan de rode-piltheorieën over vrouwen, seks en afspraakjes deel uitmaken van een bredere theorie. Wie zich alleen richt op vrouwen/seks/afspraakjes ziet het hele plaatje niet.'

Deze groep is niet begonnen als een nationalistische organisatie, maar is dat wel geworden. Toen de vluchtelingencrisis echt op gang kwam, gevolgd door een internationale mediagekte, begon de groep steeds meer denkbeelden te ontwikkelen tegen het toelaten van vluchtelingen in westerse landen.

Heropvoeding

Omdat deze groep jonge mannen hun vroegere ideeën hebben opgegeven en hun gezaghebbende figuren hebben afgeschreven, zijn ze rijp geworden voor 'heropvoeding'. Toen ze het er eenmaal over eens waren dat de westerse media in de greep zijn van feministen die er alleen maar op uit zijn om de witte man in het nauw te drijven, was het voor hen maar een kleine stap om een stevig wantrouwen tegenover internationale media te ontwikkelen en te delen.

Ze begonnen de meeste commentaren over de vluchtelingencrisis tegen te spreken en vertrouwden vooral Zweden en Duitsland niet, die toch al de pech hadden bij hen in een slecht blaadje te staan omdat die landen socialistische systemen bevorderen die vrouwen 'te veel rechten' geven. Er was vervolgens niet veel voor nodig om hen ervan te overtuigen dat de wens om vluchtelingen uit het door oorlog verscheurde Syrië op te nemen uit de koker van het Feministisch Complot kwam. Zij geloofden onder meer dat westerse feministen ervoor ijverden om vluchtelingen op te nemen, omdat ze vrouwelijke 'hypergamie' nastreven: ze willen een reservoir van alfamannen hebben, om niet te hoeven kiezen uit ge-bèta-riseerde inheemse mannen. Later concludeerden ze dat het witte feminisme er vooral op uit is om het blanke mannelijke leiderschap te ondermijnen en zo de westerse samenleving te gronde te richten.

Dekmantel

Het heeft mij helemaal niet verbaasd dat veel jonge mannen met een hogere opleiding Trump steunen. Dat ze het niet van de daken schreeuwen, betekent niet dat ze hem niet steunen. Sterker nog, ze worden juist aangemoedigd het stil te houden, zoals er ook gezwegen moet worden over het aanhangen van de rode-piltheorie. 'Je moet NOOIT je dekmantel prijsgeven', schreef iemand een jaar geleden. 'Dan ga je eraan, echt. Dan komt je loopbaan in gevaar, gaan deuren voor je dicht en als je een feministe tegenkomt die gek genoeg is, kun je ook nog juridische narigheid verwachten - beschuldigingen van seksisme, discriminatie, verkrachting, misbruik, lastigvallen, enzovoort. Neem van mij aan: slik het in en praat er niet over.'

Dit moet allemaal verborgen blijven. Vooral degenen die in 'libtard' (progressief achterlijke) omgevingen vertoefden ('de meeste Amerikaanse universiteiten') houden zich angstvallig stil. Online-plekken als Facebook en Twitter worden helemaal gemeden, de eerste omdat je daarop gemakkelijk kan worden geïdentificeerd en de laatste vanwege de 'anti-man media' die hebben gezorgd voor de verbanning van Milo Yiannopoulos, de technologieredacteur van breitbart.com, die Trump zo'n beetje beschouwt als 'de Beschermengel of Kanselier van de Hemel'. Yiannopoulos werd in juli van Twitter verbannen omdat hij zou hebben aangemoedigd Leslie Jones aan te vallen, de zwarte steractrice uit de remake van Ghostbusters. Kortom, de aanhangers van The Red Pill zijn ervan overtuigd dat de waarheid nergens zal worden getolereerd, dat je die dus maar beter kunt verbergen.

Toen ik woensdag een en ander deelde op Twitter, reageerden veel mensen geschokt. Maar ik schrijf dit niet om mensen bang te maken. Ik wil alleen maar toelichten waarom de voorspellingen van de verkiezingen er zo ver naast zaten en waarom zoveel meer jonge mannen dan verwacht op Trump hebben gestemd.

Dat zijn niet - zoals de media hebben voorspeld - arme, achtergestelde mannen die het slachtoffer zijn van het door Amerika op grote schaal outsourcen van productiewerk. Dit zijn jonge mannen die trots zijn op hun diploma technische wetenschappen en die beweren dat ze uit 'progressieve' gezinnen komen. Zij zijn niet geradicaliseerd op Republikeinse partijbijeenkomsten of door het lezen van pamfletten van de Ku Klux Klan. Ze zijn gewoon thuis geradicaliseerd. Online.

Vertaling: Leo Reijnen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden