Voor of tegen Cruijff is straks vóór Cruijff of vóór Van Gaal

Johan Cruijff sluit een vertrek bij Ajax niet uit, met in zijn kielzog de trainers die zich aan hem hebben gelieerd, zoals Wim Jonk en Dennis Bergkamp.

Johan Cruijff vindt dat Ajax moet beslissen of hij kan doorgaan op de door hem ingeslagen weg van hervorming. Zo niet, dan vertrekt hij weer; definitief. Dat liet hij donderdag weten in een gesprek met de NOS.

Cruijff sluit niet uit dat trainers die zich aan hem hebben gelieerd dan ook verdwijnen. 'Misschien stappen ze dan allemaal op.' Hoofdtrainer Frank de Boer zal dat overigens niet doen, zo liet diens zaakwaarnemer Guido Albers weten. 'Frank kan het team niet in de steek laten. Maar hij staat achter de plannen van Cruijff. Zijn gevoel is dubbel.'

Cruijff noemt de gang van zaken bij Ajax, waar de raad van commissarissen woensdag verraste met de aanstelling van Louis van Gaal tot directeur, 'list en bedrog'. Hij wist van niets. 'Het is een confrontatie tussen sporters en niet-sporters', aldus Cruijff, die de termen onbeschoft en achterbaks in de mond nam.

Zo is de crisis bij Ajax in een nieuw stadium beland. Voor of tegen Cruijff is straks Cruijff tegen Van Gaal. 'Zo groot is dat verschil niet', aldus Uri Coronel, aftredend voorzitter van de vereniging. Ajax blijft in de greep van tweedeling, waarbij dus onzeker is welke positie andere sleutelfiguren als assistent Dennis Bergkamp en opleider Wim Jonk zullen innemen.

Keje Molenaar, voorzitter van de verzoeningscommissie die de commissarissen op één lijn had moeten brengen: 'De club is in tweeën gesplitst.' De vier andere commissarissen passeerden Cruijff en stelden Louis van Gaal aan als algemeen directeur per 1 juli 2012, voordat Cruijff op de hoogte was. Ook de supporters reageren verdeeld. De trainers van de jeugdopleiding van Ajax lieten gisteren weten achter Cruijff te staan.

Cruijff wacht vooralsnog het resultaat van een onderzoek af. De ledenraad van Ajax eist opheldering van de commissarissen onder leiding van Steven ten Have. Die zal spoedig volgen, waarna de raad een standpunt inneemt. Cruijff: 'Als ze zeggen dat alles wat ze me hebben gevraagd nu niet meer hoeft, ben ik weg.'

Molenaar spreekt schande van de werkwijze van de raad van commissarissen (rvc), die na initiatief van Edgar Davids overlegde met Van Gaal en woensdag naar Barcelona mailde dat dezelfde dag een beslissend overleg over benoemingen zou plaatsvinden. Molenaar: 'Terwijl hij tot dinsdag in Nederland was.' De rvc achtte het echter de hoogste tijd orde op zaken te stellen, terwijl Molenaar dacht dat de zaak nog te lijmen was.

Als Molenaar het proces kon overdoen, had hij als aanvoerder van de benoemingscommissie voor de rvc andere besluiten genomen. 'Met de wetenschap van nu wel, ja.' Twijfel bestaat over de zeggenschap van Cruijff in de rvc. Molenaar: 'De structuur was helder. Johan had zeggenschap over het voetbal, de anderen moesten hem daartoe faciliteren. Volgens Ten Have had Cruijff geen andere status in de raad. De conclusie kan niet anders zijn dan dat de afspraken onduidelijk waren. Zo kon het dat Cruijff, aanleiding voor de nieuwe raad, uiteindelijk door diezelfde raad in de hoek is gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden