Voor Monica Lewinsky veranderde 'The Big He' langzaam in 'a creep'; Stagiaire werd erin geluisd door vriendin met dubbele agenda

De vriendschap van twee vrouwen - de een jong en onervaren, de ander gepokt en gemazeld in de Washingtonse politieke jungle - heeft een diepe crisis veroorzaakt in het presidentschap van Bill Clinton....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Hoe ironisch is het dat Lewinsky die gesprekken voerde vanuit haar appartement in het Watergate-complex aan de Potomac. En als de beschuldigingen juist zijn, dan werd zij hier ook met grote regelmaat gebeld door een verliefde president. In hetzelfde gebouw werd 26 jaar geleden de inbraak gepleegd die zou leiden tot de ondergang van president Nixon.

De twee vrouwen leerden elkaar in de zomer van 1996 kennen op het Pentagon. Zij noemden zichzelf 'de vluchtelingen van het Witte Huis'. In verschillende, niet overlappende periodes hadden zij allebei in de westelijke vleugel van het Witte Huis gewerkt. Linda Tripp als secretaresse en Monica Lewinsky als stagiaire.

Tripp behoorde bij de boedel van president Bush. Zij bleef tot de zomer van 1995 op het Witte Huis van de Clintons en werd daarna overgeplaatst naar het Pentagon, waar zij voor belangrijke zakenlieden excursies naar militaire bases organiseerde.

Monica, opgegroeid in Beverly Hills (haar vader is een rijke kankerspecialist) stortte bij Linda Tripp haar hart uit over haar verblijf op het Witte Huis. Zij werkte daar als een van de 250 stagiaires die de telefoon aannemen, zorgen dat de fax- en kopieermachines werken en in de tuin juichen als de president aankomt of vertrekt. Die stageplaatsen worden door pas afgestudeerden fel begeerd, omdat een baan op het Witte Huis, hoe simpel ook, toegang geeft tot mooiere banen bij overheid of bedrijfsleven. Voor Monica was het de eerste stap uit haar beschermde wereldje van Californische luxe, privé-scholen en een elite-universiteit.

Eerst werkte zij op het kantoor van chef-staf Leon Panetta, ook een Californiër en daarna werd zij een assistente van de assistente van de juridische adviseur van de president. Vrienden en collega's beschrijven haar in de Amerikaanse media als een mooie, levenslustige, intelligente meid, die geïmponeerd was door haar omgeving en vooral door de president. Sterker nog: zij zou verliefd zijn geworden op Clinton. De affaire zou kort na haar aankomst zijn begonnen, als alle verhalen waar zijn.

De plaatsvervangend chef-staf van het Witte Huis, Evelyn Lieberman, die verantwoordelijk is voor de stagiaires, moet iets in de gaten hebben gehad. Zij vond Monica dweepziek en haar flirterig gedrag als de president in de buurt was totaal ongepast. Lieberman plaatste Monica daarom over naar het Pentagon, waar zij een baantje kreeg op het kantoor van woordvoerder Ken Bacon.

Op het Pentagon ontmoette zij al snel Linda Tripp, een gescheiden moeder met twee kinderen. Of Tripp een roddelaarster is en behoort tot het grote kamp van Clinton-haters is niet duidelijk, maar wel waarschijnlijk. Monica werd geleidelijk aan steeds openhartiger over haar relatie met de president, een verhouding die anderhalf jaar geduurd zou hebben.

Om onopgehelderde reden besloot Linda de (telefoon-)gesprekken met Monica op te nemen. Volgens het weekblad Newsweek dat naar een fragment van de twintig uur durende opnames heeft mogen luisteren, spreekt Monica over Clinton als 'The Big He' en beschrijft zij de president, die haar cadeautjes zou hebben gegeven, later als 'een engerd' ('a creep').

Volgens CNN was Tripp in 1992 de bron van het gerucht dat president Bush een affaire zou hebben gehad met een secretaresse. En volgens Newsweek is Tripp ook de bron van het verhaal dat president Clinton een relatie had met Kathleen Willey, een vrijwilligster in zijn verkiezingscampagne van 1996. Tripp zegt Willey een keer uit het Oval Office hebben zien komen met haar blouse half open, haar haar in de war, een rode blos op het gezicht en over haar mond uitgesmeerde lippenstift.

Tripp heeft daarover getuigenverklaringen afgelegd tegenover de advocaten van Paula Jones. Het team van Jones is op zoek naar de ex-vriendinnen van de president om in de rechtszaak te kunnen aantonen dat Clinton een onverbeterlijke vreemdganger is. Gennifer Flowers, die twaalf jaar een verhouding had met de toenmalige gouverneur, heeft ook al onder ede een verklaring afgelegd. Clinton heeft overigens het bestaan van die relatie vorige week zaterdag voor het eerst bevestigd.

De advocaat van president Clinton kreeg schoon genoeg van wat hij de lasterpraat van Tripp noemde en dreigde haar te vervolgen. Volgens The Washington Post was dat het signaal voor Tripp om 'bescherming te zoeken'. Zij vreesde dat zij haar baan op het Pentagon zou verliezen en was bang dat zij door Bennett vervolgd zou worden.

Ze valt nu onder de bescherming van openbaar aanklager Kenneth Starr en is daardoor onaantastbaar geworden. Het Witte Huis noch het Pentagon kunnen van Tripp af zonder een nieuw schandaal te creëren. Starr kreeg na de tips van Tripp toestemming zijn onderzoek uit te breiden. Maar er was gisteren grote verwarring over de vraag of hij Tripp al voordien heeft gebruikt om gesprekken met Monica op te nemen. Als Starr haar met hulp van de FBI te snel heeft ingezet dan is het mogelijk dat de opnames juridisch geen betekenis hebben. De opnames die Tripp zelf eerder heeft gemaakt zijn voor Starr niet voldoende, omdat in een rechtszaal de authenticiteit betwist kan worden.

Voor Monica Lewinsky is het verblijf in Washington ontaard in een drama. Zij wordt vandaag in de hoofdstad opnieuw verhoord door de advocaten van Jones. Bij een eerdere gelegenheid heeft zij haar affaire met Clinton ontkend, maar vandaag zal zij een beroep doen op de wettelijke mogelijkheid (Taking the fifth) om geen verklaringen af te leggen die later tegen haar gebruikt kunnen worden. 'Ik lieg zo vaak', moet zij eens tegen Linda Tripp hebben gezegd. Liegen is in deze fase van het onderzoek van Kenneth Starr en van het proces van Paula Jones het stomste wat zij zou kunnen doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden