Voor Mini-Europa dreigt sluiting

Een megawinkelcentrum, een theater, luxe-appartementen. Dat is belangrijker dan het 'Europagevoel'.

VAN ONZE CORRESPONDENTE LEEN VERVAEKE

BRUSSEL - Thierry Meeùs

Achter de miniatuurversie van de Arc de Triomphe, de toren van Pisa en de kathedraal van Santiago de Compostela prijkt, op ware grootte, het reusachtige Atomium. De negen bollen blinken in de winterzon, alsof ze willen toelichten waarom Mini-Europa, de Brusselse variant van Madurodam, zijn deuren moet sluiten.

'Voor de stad Brussel is deze grond heel mooi om te verkopen', zegt Thierry Meeùs, de 56-jarige directeur van het miniaturenpark. 'Ze willen hier appartementen en restaurants met uitzicht op het Atomium. Ze willen een prestigeproject. Mini-Europa staat in de weg.'

Meeùs richtte Mini-Europa in 1988 op, samen met het nabijgelegen waterpretpark Océade. Hij liet maquettes maken - schaal 1 op 25 - van de mooiste gebouwen in de Europese Unie. De Sacré-Coeur, de Big Ben, de stierenarena van Sevilla: ze staan allemaal bijeen op twee hectare in Brussel. Samen met de molens van Kinderdijk, het stadhuis van Veere en de grachtengordel van Amsterdam.

Terwijl de Europese Unie uitbreidde van twaalf naar 27 leden, groeide Mini-Europa uit tot een park met 350 miniatuurgebouwen. Met jaarlijks 360 duizend bezoekers is het de op een na populairste attractie van Brussel.

Het Brusselse gemeentebestuur, dat eigenaar is van de grond van Mini-Europa en Océade, wil de wijk rond het Atomium echter drastisch herinrichten. Ze wil er een nieuwe concertzaal, een congrescentrum, appartementen en een megawinkelcentrum. De twee pretparken passen niet in het concept. Het huurcontract wordt op 31 augustus 2013 be- eindigd.

'Océade past niet in esthetische karakter van de nieuwe plannen', zegt projectmanager Henri Dineur in de krant De Morgen. Mini-Europa mag wel blijven, maar alleen als de omheining verdwijnt en het park van buitenaf zichtbaar is. 'Ze willen ons alleen laten bestaan als we financieel niet meer rendabel zijn', concludeert Meeùs.

De verbouwereerde directeur geeft een rondleiding door zijn park, dat in de winter gesloten is voor herstellingswerken. 'De maquettebouwer van de toren van Pisa had een foutje gemaakt', lacht hij. 'De maquette kon niet uit zijn atelier, we hebben een muur moeten uitbreken.'

Voor de eurofiele Meeùs heeft Mini-Europa ook een pedagogische bedoeling. De meeste maquettes - van de Akropolis in Athene tot het Solidarnosc-monument in Gdansk - zijn verbonden met de democratie. In een bijgebouw wordt de geschiedenis van de Europese eenmaking uitgelegd. 'Veel mensen krijgen hier een Europees gevoel', zegt hij.

Misschien is het einde van Mini-Europa een logisch gevolg van de crisis binnen de Europese Unie? 'Welnee', zegt Meeùs. 'Uit statistieken blijkt dat de meeste mensen Europa belangrijk en nodig vinden. Vorig jaar was een topjaar voor Mini-Europa..'

Nu zijn attracties met sluiting worden bedreigd, krijgt Meeùs veel steun. De meeste buurtbewoners vinden dat de ongezellige wijk rond het Atomium inderdaad een fikse opknapbeurt nodig heeft, maar ze willen Mini-Europa en Océade behouden.

Met een petitie en hulp van de oppositie in het Brusselse Gewest en de Brusselse gemeente hoopt Meeùs de sluiting, die al jaren in de lucht hing, nog terug te draaien. Hij is zelfs een maquette aan het voorbereiden voor de toetreding van Kroatië, op 1 juli 2013. 'Al is het maar voor twee maanden. Ik wil mijn park tot het einde toe verzorgen.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden