Voor Lernout & Hauspie ook dit jaar rode cijfers

Het Belgische spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie zal voorlopig met verlies draaien. Voor het laatste kwartaal van 2000 worden 'zeer teleurstellende' resultaten verwacht en ook dit jaar zal de onderneming niet uit de rode cijfers raken....

Van onze correspondent Rob Gollin

Directeur John Duerden voorspelde dit maandag in Diegem, bij Brussel. Hij ontvouwde daar de plannen waarmee het management denkt het bedrijf weer op de rails te krijgen. De rechtbank in Ieper verleende vrijdag uitstel van betaling, nadat L & H in moeilijkheden was geraakt wegens gesjoemel met omzetcijfers.

De onderneming zal zich in de toekomst concentreren op toepassingen in de medische sector, callcenters, mobiele telefonie en de auto-industrie. Verliesgevende onderdelen zullen worden afgestoten. De vestiging in Korea, waar honderd miljoen dollar is zoekgeraakt, gaat dicht en het filiaal in Singapore wordt kleiner. Het bedrijf zoekt naarstig naar nieuwe kredietverstrekkers.

Voorzitter Roel Pieper van de raad van commissarissen sluit niet uit dat op termijn wordt besloten tot naamsverandering. 'Maar vooralsnog behoort dat niet tot onze prioriteiten.' Oprichter Pol Hauspie is al uit de leiding van het bedrijf verdwenen. Over de positie van mede-stichter Jo Lernout, die nog deel uit maakt van de raad van commissarissen, moeten volgens Pieper binnenkort de aandeelhouders beslissen. De rechtbank in Ieper legde in zijn vonnis de verantwoordelijkheid voor mogelijke malversaties bij het vorige management. Pieper zei dat intern onderzoek vooralsnog geen belastend materiaal tegen Lernout heeft opgeleverd. Bij Hauspie was dat wel het geval. 'Maar als we wel iets vinden, zal onmiddellijk actie worden ondernomen.'

Directeur Duerden verklaarde dat hij graag wil aanblijven. Op hem kwam de afgelopen weken veel kritiek. Hij zou te veel de belangen van Dictaphone verdedigen, zijn ex-werkgever die vorig jaar door L & H is overgenomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden