Voor Legionairs is niets wat het was

De jonge Legionairs van Christus bidden deze dagen nog harder dan ze normaal al doen. 's Nachts liggen ze vaak wakker, zich afvragend hoe het nu verder moet. Het Vaticaan vindt dat de organisatie, die rechtstreeks onder de paus valt, 'een grondige ingreep' nodig heeft: de Mexicaanse pater Marcial Maciel bleek geen heilige, maar een duivel.


Wat de toekomst brengt, is onzeker. Niets is meer wat het was voor de Legionairs, nu hun grote voorbeeld Marcial Maciel zeker vier kinderen blijkt te hebben bij verschillende vrouwen en tientallen seminaristen seksueel heeft misbruikt. Jarenlang heeft hun stichter een dubbelleven geleid. De 800 priesters en 2.500 seminaristen in 22 landen laat hij verweesd achter.


Decennia lang was pater Maciel, die in 2008 op 87-jarige leeftijd aan kanker overleed, de lieveling van pausen. Ze ontvingen hem met alle égards in het Vaticaan en hij kreeg een eigen universiteit in Rome. Maciel was in Vaticaanse ogen hét voorbeeld van hoe de ideale christen moest leven. De Mexicaanse pater stichtte in 1941 zijn beweging. Zijn volgelingen moesten er alles voor over hebben om de leer Christus te verspreiden.


Om hen daarvoor klaar te stomen, richtte hij tal van seminaries op waar de jongeren aan 'zware overredingstechnieken' werden en worden blootgesteld. Ze moeten één grote familie vormen, en mogen de eigen familie eens per jaar zien.


Vergeleken met het gedachtengoed van de Legionairs is het Opus Dei een links-liberaal vrijzinnige beweging. De beweging heeft het economisch goed gedaan, het vermogen wordt geschat van de Legionairs wordt geschat op 25 miljard euro. Toen beschuldigingen van seksueel misbruik niet langer te weerleggen waren, dwong paus Benedictus XVI Maciel tot 'een leven van gebed en boete'. In 2006 was hij leider-af. Afgelopen zomer heeft het Vaticaan de congregatie doorgelicht; binnenkort maakt Rome bekend hoe de toekomst van de Legionairs eruit gaat zien.


Toch valt Benedictus XVI pater Maciel ondanks alles niet af. Voor de paus blijft hij 'een mysterieuze figuur'. 'Zijn leven lag buiten het morele, het was avontuurlijk, verspild, verwrongen. Maar velen zijn door een onoprechte figuur uiteindelijk toch tot het juiste geroepen. Dat is het merkwaardige, de tegenspraak.' Voor de jonge Legionairs zal dit nauwelijks een troost zijn.


Henk Müller


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden