Column

'Voor lanterfanten is geen tijd in Seedorfs nieuwe leven als trainer'

Natuurlijk zal de trainer Seedorf soms teleurgesteld raken, voorspelt Willem Vissers. 'Hij is een idealist en een positivo, terwijl het voetbal barst van de types wier idealen zijn gedrenkt in een sopje van negativiteit.'

Clarence Seedorf Beeld afp
Clarence SeedorfBeeld afp

Een van de favoriete liedjes van Clarence Seedorf is van soullegende Otis Redding. 'I'm sitting on the dock of the bay, wasting time', luidt een zin in het vrolijke refrein. Voor lanterfanten is echter geen tijd in Seedorfs nieuwe leven als trainer.

Alvorens de moeilijke klus bij AC Milan te aanvaarden, verdient hij een eresaluut. Vaarwel dus, Clarence de voetballer, na ruim 21 jaar op topniveau en meer dan duizend wedstrijden. Welkom, Seedorf de trainer.

Een sieraad van het spel verdwijnt in de juwelenkist van de historie. Dat lichaam alleen, die muur van spieren, blinkend in het zweet des aanschijns. Altijd wilde hij diep spelen, ook in tijden van risicoloosheid. Pats, pass, en Sjevtsjenko was al vertrokken. Of Inzaghi. Hij oogde een beetje hoekig, door dat speciale, wat sjokkende loopje met de kont naar achteren.

Rolmodel
Seedorf was een rolmodel. Niet drinken, niet roken, nauwelijks blessures of schorsingen. Hij was al een beetje verdwenen uit ons zicht, na zijn vertrek naar Botafogo, in Rio de Janeiro. Zijn contract liep nog een paar maanden door, maar opeens is hij dus klaar met voetballen.

In Brazilië hervond hij het pure plezier uit de jeugd bij Ajax: voetbal zonder mentale barrières, zoals hij dat noemde. Totale vrijheid in handelen en gedachten. Zijn ploeggenoten gunden hem die onbevangenheid op zijn 'oude dag'. Hij was de baas, de meester, de trainer op kicksen.

Op zijn best was hij rond 2007 bij AC Milan, met onder anderen Pirlo en Kaká. Altijd bewegen, elkaar iets gunnen. Zijn energie was onuitputtelijk, ook buiten het veld. Hij hield in zijn eentje een 24-uureconomie draaiende. Ja, hij miste weleens een penalty, maar hij durfde tenminste. Anderen keken net even weg op het uur U.

Zijn tijdelijk moeilijke relatie met Oranje en met het Nederlandse publiek is een vlekje op zijn loopbaan. 'Dat hadden er 40 meer kunnen zijn', zei hij in februari vorig jaar, toen zijn 87 interlands ter sprake kwamen. Hij was kritisch op Van Basten, die hem meestal reserve zette, en op Van Marwijk, die hem nooit opriep. Ergens in zijn achterhoofd hoopte hij op een rentree.

Hij was formateur van het spelsysteem dat Van Basten adopteerde en dat Van Marwijk perfectioneerde. Het lukte immers niet met die 'ouderwetse' 4-3-3. Seedorf, altijd trainer geweest in zekere zin, hield een bespreking met de zogenoemde Grote 7 van Oranje. Ze tekenden systemen uit op papier, met hem als docent. Ze brachten Van Basten de boodschap: 4-2-3-1 moest het zijn, de nieuwe mode. Kort voor het EK van 2008 bedankte Seedorf voor Oranje. Hij kon niet leven met zijn bijrol in het veld.

Natuurlijk zal de trainer Seedorf soms teleurgesteld raken. Hij is een idealist en een positivo, terwijl het voetbal barst van de types wier idealen zijn gedrenkt in een sopje van negativiteit. Hij wil alles bespreken, met iedereen, in elke taal desnoods. Bij Van Basten vroeg hij of hij als laatste mocht bij de persoonlijke gesprekken in Noordwijk. Dan had hij langer dan de voorziene tien minuten.

Loopbaan
Dat zou je hem willen nageven, in zijn nieuwe loopbaan. Laat ze soms even met rust, die spelers, praat ze niet suf. Tijd zal zijn leermeester zijn. Tussendoor verdient hij een glorieus afscheid als voetballer. Op deze plek volgt na de laatste zin alvast een klaterend applaus voor zijn hele oeuvre.

Maar eerst nog even dit: eens, in zijn auto, zette hij een muziekje op. Sitting on the dock of the bay. Op het dashboard verscheen de naam van de zanger: Clarence Seedorf. Hij had de hit van Otis Redding zelf opgenomen. Het klonk goed.

Willem Vissers is sportverslaggever voor de Volkskrant.
Reageren? ruimteoplinks@volkskrant.nl
Twitter @vkwillemvissers

undefined

Clarence Seedorf Beeld afp
Clarence SeedorfBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden