Voor kwart van Nederlanders mag het milieu wat kosten

Bijna de helft van de Nederlanders zegt vanwege het broeikaseffect nu en dan de auto te laten staan of spaarlampen te gebruiken....

Van onze verslaggever Martijn van Calmthout

Dat blijkt uit een enquête van TNS/NIPO in opdracht van de Volkskrant, gedaan aan de vooravond van de internationale klimaatconferentie op Bali, die maandag begint en streeft naar een klimaat-agenda voor na 2012. Voor de enquête werden 675 mensen van 18 jaar of ouder ondervraagd.

Uit de peiling blijkt dat bijna driekwart zich in enige mate zorgen maakt over klimaatverandering. Ongeveer een op de tien Nederlanders denkt dat er niks aan de hand is, of weet dat niet.

In de enquête is onderzocht of Nederlanders het idee hebben dat ze zelf iets aan de klimaatverandering kunnen doen. Zes op de tien denken van wel. Maar de praktijk blijkt ook weerbarstig. Van de mensen die denken dat aan het broeikaseffect iets te doen is, geeft ruim 40 procent aan daar ook zelf voldoende aan te doen. Bijna de helft zegt niet genoeg te doen, maar ook niet weinig. Een kleine 10 procent doet naar eigen zeggen te weinig aan klimaat.

Harder is het oordeel over de medeburgers. Drie op de tien Nederlanders denken dat anderen te weinig doen aan het beperken van de uitstoot van broeikasgas. Een op de tien denkt dat anderen genoeg doen.

Een meerderheid denkt dat terugdringen van de uitstoot van broeikasgas niet voldoende is en vindt ook aanpassen aan klimaatverandering van belang. Mensen die klimaatverandering zien als een natuurverschijnsel leggen de nadruk op aanpassingen. Wie de mens als oorzaak ziet, noemt uitstootbeperking vaker belangrijk.

Van de Nederlanders die denken dat het klimaat verandert, meent ongeveer een op de tien dat dat een natuurlijk verschijnsel is en komt door de zon. De helft noemt de mens de oorzaak, via luchtvervuiling en uitstoot van kooldioxide.

In de meest recente rapportage van het VN-klimaatpanel IPCC wordt de al gemeten opwarming ‘met grote waarschijnlijkheid’ aan de mens toegeschreven. Door de verdere uitstoot van vooral kooldioxide kan de temperatuur deze eeuw 1,8 tot 4,0 graden oplopen. De zeespiegel stijgt volgens de berekeningen mogelijk ruim een halve meter.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden