Voor Koeman tellen enkel prijzen

Hij ziet geen toekomst voor zichzelf als trainer bij Feyenoord en stapt na dit seizoen op. Drie hoofdredenen voor dat niet verrassende besluit.

CHARLES BROMET

De korte verklaring op de clubwebsite komt op de ochtend na het gelijkspel tegen Vitesse (1-1), waarmee de landstitel dan verder uit zicht lijkt geraakt. Niemand kan er verrast over zijn. Ronald Koeman besluit 'op gevoel' niet nog een jaar bij te tekenen bij Feyenoord. Hij communiceert: 'Het is mooi zo.'

Vandaag geeft de 50-jarige hoofdcoach een nadere toelichting over zijn beweegredenen. Erg verrassende teksten zijn niet te verwachten, want het is wel duidelijk waarom er na drie jaar een einde komt aan zijn bewind in de Kuip. Hij heeft alles gegeven. Hij heeft er veel voor teruggekregen. Maar de winnaar Ronald Koeman ziet onvoldoende perspectief op vooruitgang.

Hij heeft de club niet de prijs kunnen geven waarnaar zo wordt gehunkerd.

Met gemengde gevoelens zal Ronald Koeman, als speler winnaar van het EK'88 met Oranje, winnaar van de voormalige Europa Cup I voor landskampioenen met PSV en ook winnaar van de Champions League met Barcelona, aanhoren dat hij het fantastisch heeft gedaan bij Feyenoord. Voor de winnaar Koeman telt namelijk alleen het zilverwerk, de prijzen. Kortom: het tastbare bewijs van al dat puike werk.

Puik werk heeft hij zeker verricht in Rotterdam-Zuid. Talloze jeugdspelers van opleidingscentrum Varkenoord hebben de overstap gemaakt naar het eerste elftal. Ze zijn doorgebroken en hebben in veel gevallen zelfs Oranje gehaald.

In hun ontwikkeling is Koeman zeer bepalend geweest. Hij heeft ze de wetten van de topprofessional meegegeven. Zo nu en dan heeft hij fors naar ze uitgehaald, maar altijd met de intentie dat het ze vooruit zou helpen.

Daar wringt het dus. Na de tweede plaats in zijn eerste jaar en de derde plaats in het vorige seizoen, moet 2013-2014 het oogstjaar zijn, zo is de gedachte. De internationals zijn aan boord gebleven, net als clubtopscorer Pellè. Succes lonkt.

Maar zowel in de Europa League (uitschakeling in de voorronden door Koeban Krasnodar), de KNVB-beker (eliminatie door Ajax in de kwartfinales) als in de competitie(na 21 speelronden vierde met een achterstand van zeven punten op koploper Ajax) ziet hij zijn ploeg nog steeds struikelen over dezelfde obstakels.

Zijn opvolger mag die barrière trachten te slechten. Hij heeft er zelf geen fiducie meer in. En dat is te begrijpen.

Hij wil zich niet langer ergeren.

Er komt een moment waarop je jezelf als coach niet meer kunt herhalen. Dat je denkt: alles is al een keer gezegd, en nog eens. De boodschap moet nu toch duidelijk zijn.

Hoe vaak heeft Koeman het met zijn spelers niet gehad over de ouderwetse term 'dekken': heel simpel je mannetje in het veld het scoren beletten? Talloze keren. Maar in speelronde 20 scoort Tom Beugelsdijk voor ADO Den Haag omdat Lex Immers niet eens met hem meespringt bij een hoekschop.

En een speelronde later, vrijdag tegen Vitesse dus, mag Guram Kashia in alle vrijheid raak koppen van international Stefan de Vrij. De Vrij is al gewaarschuwd na de eerste speelronde, toen Feyenoord verloor van PEC Zwolle doordat hij 'een gebrek aan meedogenloosheid' toonde op de cruciale momenten.

Er zijn ook andere recidivisten te noemen, hetgeen de moedeloosheid van Koeman na zulke zeperds verklaart. Steeds als hij denkt dat spelers verder zijn in hun ontwikkeling, volgt er een resultaat dat het tegendeel bewijst.

Daar ben je een keer klaar mee. Ook dat is goed voorstelbaar.

Hij is al maanden met zijn hoofd bij de uitgang, terugschakelen kan niet meer.

In zijn hoofd heeft het er zo logisch en overzichtelijk uitgezien. De na het WK vertrekkende bondscoach, Louis van Gaal, moet een opvolger krijgen. Koeman lijkt de kandidaat met de beste papieren.

Als coach landskampioen geweest met Ajax (twee keer) en PSV. En na een wat minder gelukkige periode in zijn carrière (ontslag bij Valencia en AZ), heeft hij het plezier hervonden in de Kuip.

Hij krijgt lof toegezwaaid voor de knappe tweede plaats in zijn eerste jaar. En het geluid dat de 'resultaattrainer' Koeman geen jeugdspelers kan opleiden, sterft ook weg. Hij heeft Feyenoord een forse duw in de rug gegeven en zijn eigen naam is gerehabiliteerd.

Nu alleen nog die invitatie van de KNVB. Directeur Bert van Oostveen belt ook wel met zijn zaakwaarnemer, Guido Albers, maar dat is met het aanbod om Guus Hiddink twee jaar als assistent te dienen. Pas daarna komt hij als hoofdcoach aan de beurt. Dat ervaart Koeman, die dezelfde functie onder dezelfde bondscoach al eens heeft gehad tijdens het WK in 1998, als een belediging.

Kortom: Koemans hoofd is al maanden bij de uitgang van de Kuip. Niet omdat hij het er niet meer naar zijn zin heeft. Maar hij kent de beperkte mogelijkheden van de club. En het perspectief van een nieuw, onzeker jaar, vermoedelijk zonder een aantal van zijn nu bepalende spelers, staat hem niet aan. Het is tijd om verder te kijken.

Ook in dit geval zal iedereen hem daarin goed kunnen volgen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden