Voor klokkenluiders defensie dreigt ontslag

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) is ondanks toezeggingen van minister Hillen van Defensie opnieuw van plan een groep klokkenluiders te ontslaan. Het betreft DMO-medewerkers die verklaringen hebben afgelegd over ernstige integriteitsschendingen bij het marine-onderdeel CAMS Force Vision.

Oefening van Defensie in Nederland. Beeld anp
Oefening van Defensie in Nederland.Beeld anp

De medewerkers hebben de afgelopen weken te horen gekregen dat zij na een reorganisatie niet mogen terugkeren bij het DMO-onderdeel dat zwaar beveiligde defensiesoftware en maritieme wapensystemen ontwikkelt. Als laatste redmiddel hebben zij daarop Hillen een brandbrief geschreven, zo melden verschillende bronnen bij DMO.

Zelfverrijking en intimidatie
In maart zegde Hillen de Tweede Kamer toe dat hij de klokkenluiders zal beschermen tegen mogelijke negatieve consequenties van hun eerlijkheid. De groep getuigde tegenover een onderzoekscommissie over een cultuur van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen bij het marine-onderdeel.

De minister heeft na de ontvangst van de brandbrief besloten een nieuw, extern onderzoek te laten uitvoeren naar de manier waarop CAMS Force Vision is omgegaan met de klokkenluiders. In afwachting van de uitkomsten is de reorganisatie opgeschort, aldus een woordvoerder van het ministerie dinsdag.

Onderzoek
Dit nieuwe onderzoek staat los van een grote studie naar integriteitsschendingen bij defensie, dat naar verwachting binnenkort wordt gepresenteerd. Hillen gaf dit voorjaar generaal buiten dienst Cees de Veer opdracht zo'n onderzoek te doen. Aanleiding waren publicaties in de Volkskrant, onder meer over de manier waarop defensie probeerde de klokkenluiders van CAMS Force Vision te dwarsbomen.

Onduidelijk is waarom er nu een nieuw, extern onderzoek nodig zou zijn. Betrokkenen denken dat Hillen is geschrokken van de brief van de klokkenluiders, en zeker wil weten of de DMO zijn toezeggingen aan de Tweede Kamer nakomt.

Hillen
Volgens Kamerlid Jasper van Dijk (SP) toont de gang van zaken aan dat Hillen zijn departement totaal niet onder controle heeft. 'Dit is de zoveelste keer dat we horen over misstanden bij deze defensie-organisatie', aldus Van Dijk. 'Ondanks grote woorden van minister Hillen verandert er niets. Het wordt weer toegedekt met het zoveelste onderzoek, terwijl maatregelen nodig zijn. Ik zal daartoe een debat aanvragen.'

Ook Angelien Eissink (PvdA) vindt dat Hillen de toezegging aan de kritische werknemers moet nakomen. Ze juicht toe dat Hillen in actie komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden