'Voor kerst ben je weduwnaar'

Het vrijdag gepresenteerde besluit van GroenLinksleider Paul Rosenmöller de landelijke politiek te verlaten, is de uitkomst van een proces dat begint te rijpen op 16 oktober, de dag van de val van het kabinet-Balkenende....

Van onze verslaggever Jan Hoedeman

De GroenLinks-Kamerleden zien de bui al hangen: ze vrezen dat Rosenmöller er weleens mee zou kunnen stoppen. Voorafgaand aan de fractievergadering van donderdag 17 oktober vindt er druk verkeer plaats in de wandelgangen. Fractieleden vrezen dat Rosenmöllers vrouw Lia hem van een hernieuwd fractievoorzitterschap kan afhouden. Het is van cruciaal belang dat de fractie eensgezind Paul Rosenmöller weer als lijsttrekker vraagt en dat hij daarover snel beslist.

Rosenmöller maakt in de fractie kenbaar grote aarzelingen te hebben over een nieuw lijsttrekkerschap. Hij noemt de verandering in de politieke cultuur, en de onmenselijke druk die op zijn gezin is uitgegaan van de bedreigingen.

Fractiegenoot Ineke van Gent, erkend criticaster van de flexibele Rosenmöller, vraagt of hij de lijst weer wil trekken. Farah Karimi valt Van Gent bij. Rosenmöller weet nu dat niet alleen de realo's hem steunen.

Rosenmöller belt met zijn vrouw Lia, is onder de indruk van de fractie-eenheid en voelt de verantwoordelijkheid. De kogel gaat door de kerk. Maar een paar dagen later begint twijfel te knagen over het besluit dat onder enorme druk tot stand is gekomen.

Sinds de moord op Fortuyn is het één grote gezinstherapie in huize Rosenmöller. De bedreigingen zijn niet gering. 'Als je voor de zomer niet stopt als politicus, dan vermoorden we je vrouw.' En later: 'Voor Kerstmis ben je weduwnaar.' Zijn kinderen hebben trauma's opgelopen. Een van hen heeft een waterpistool op de borst gedrukt gekregen en kreeg teksten over haar vader toegevoegd. Een ander zegt tegen zijn vriendjes over de bodyguards: 'Papa heeft de taxichauffeurs meegenomen.'

Twijfel knaagt verder. De druppel die de emmer doet overlopen, is de storm van negatief commentaar die hij krijgt op zijn kritiek op de SP.

Hij realiseert zich ook dat hij in al die jaren de verpersoonlijking is geworden van de constructieve linkse oppositie in het voorportaal van de macht. Maar de huidige politieke cultuur staat daar haaks op.

De GroenLinks-leider weet dat hij uiterlijk vrijdagochtend 15 november de mededeling moet doen. Dan komt het topkader van de partij bijeen in Utrecht. Maar eerst moet hij zijn gedroomde opvolger het nieuws vertellen. En afwachten of ze wel wil.

Donderdagmiddag vier uur loopt Rosenmöller het werkkamertje van Femke Halsema in. Halsema regaeert geschokt en in een tweede reactie zegt ze: 'Goed, ik ben bereid je op te volgen.'

Vrijdagochtend komt een nietsvermoedende partijtop bijeen op het Utrechtse partijbureau om over de campagne voor de Tweede-Kamerverkiezingen te praten. Er klinken geëmotioneerde uitroepen als Rosenmöller zegt dat hij kapt. Er wordt onmiddellijk geschorst, partijleden vallen elkaar in de armen, tranen vloeien. Alle gremia, de Euro's, het partijbestuur, de Tweede- en Eerste-Kamerfractie zijn het erover eens: Halsema moet het doen. Halsema gistermiddag: 'Graag, als het GroenLinkscongres me dat gunt.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden