Voor jonge leraar is voetbal altijd een vak gebleven

Frank de Boer wordt een groot trainerstalent genoemd. Nuchter en tactisch geslepen leidde hij Ajax naar de titel.

Na een alles wegspoelend, warm bad, in de kleedkamer aangeboden door zijn spelers, stapt Frank de Boer een uur na de wedstrijd in een Ajax-shirt met drie sterren de perskamer binnen. Hij zet de kampioensschaal op tafel, tegen een opstandig randje. De schaal rolt naar links, maar blijft keurig staan. Zo ongeveer ging het met zijn elftal vandaag.


Het was een kostelijke middag, ook door de oceaanvreugde bij de nooit versagende supporters, door de tranen die je niet zo vaak ziet bij Ajax-fans, maar wel als ze een 'eeuwigheid' geen kampioen zijn geweest.


Terwijl zijn spelers in een kring op het veld dansten, hand in hand als voor het eerst verliefde schoolmeisjes op het plein, jongleerde De Boer met zijn eerste trainerstrofee.


Een uur later zegt hij dat het geen bluf was, toen hij vorige week na de verloren bekerfinale beweerde dat Ajax de tweede wedstrijd tegen FC Twente zou winnen, omdat het zo vaak gaat in sport, en omdat zijn jonge spelers snel leerden. Boilesen, Eriksen en Ebecilio hadden nog nooit zoveel druk gevoeld als vorige week.


Frank de Boer geldt als het grootste trainerstalent van Nederland. Gedreven, terug naar de basis, nuchter, tactisch geslepen, rustig. Wie campeert in Garderen, doet ook geen rare dingen. Zo iemand, een Ajacied van vlees en bloed, konden ze goed gebruiken in Amsterdam, in een doldwaas seizoen.


De Boer vindt dat criticus Cruijff, gisteren opvallend afwezig, altijd iets mag zeggen over de jeugdafdeling en is het op sommige punten met hem eens, als het om individuele training gaat bijvoorbeeld. Maar hij is ook een adept van Van Gaal. Het verschil is dat hij zich niet zo vlot aangevallen voelt, door pers of anderen. Stel dat Cruijff had ingehakt op de club onder het trainerschap van Van Gaal, die zou geel en groen van woede zijn geweest. De Boer echter: 'De spelers hebben zich daarvan weinig aangetrokken. Dat hebben we ook gezegd. Ze moeten voetballen en mogen op hun loonstrookje kijken.' Dat zal volgende maand trouwens prettig zijn. Degenen die veel hebben gevoetbald, kunnen een bonus van drie ton verwachten.


Vrijdag op tv-, tijdens het programma Heilig Gras, waren prachtige beelden te zien van de halve finale van het WK in 1998, van verdedigend werk vooral. Frank de Boer en Stam achtervolgen Ronaldo. De Boer is de Braziliaan even kwijt. Stam drijft de spits een beetje naar de buitenkant, waarna Ronaldo hem uitkapt. Maar dan is De Boer al terug om Ronaldo het scoren te beletten.


Die overgave wilde hij terugzien, naast combinatiespel, balbezit, agressie, druk, en geen onnodige lange ballen. En dat zag hij zondag terug, bij Alderweireld, Van der Wiel, Vertonghen, Anita, Boilesen, verdedigers die nog lang niet altijd stabiel zijn. Juist bij verdedigers ontwaarde hij in de tijd van Jol gelatenheid, omdat ze vertrouwden op de bevliegingen van Suarez.


Ajax speelde zijn beste wedstrijd onder De Boers leiding op het juiste moment, beter dan in Milaan, bij zijn debuut. Ja, het was spannender dan de WK-finale, want toen was hij assistent en dat is toch anders. Ajax voltooide de geweldige inhaalrace op vooral PSV. Zes punten achter, zes duels voor het einde, vier punten voor op PSV aan het eind.


De Boer probeert op jonge voetballers over te brengen dat voetballer een vak is, zoals hij dat zelf vroeger leerde, met zes landstitels als speler tot gevolg. In Heilig Gras zie je hem fulmineren over spelers die wegdraaien bij een vrije trap van de tegenstander. 'Dan krijg je die bal maar op je zak. Dat doet even pijn.' De Boer was zelf flegmatiek als jonge prof. Poortmans noemden ze hem, omdat hij verkeerd positie koos en uit arren moede een opponent door de benen speelde, soms met foute afloop. Hij leerde, en nu is hij de jonge leraar.


Telkens prees hij zijn staf, met onder anderen de ervaren Hennie Spijkerman en Danny Blind, de man die alles weet van Ajax en iedereen kent, de man voor wie geen plaats was in de plannen van Cruijff.


Heeft De Boer het veel beter gedaan dan Jol? Ja. Jol behaalde in zeventien duels 32 punten, De Boer 41.


Na vergeefde pogingen van Blind, Ten Cate, Koster, Van Basten en Jol haalde De Boer de titel terug naar Amsterdam, na Michels en Koeman als derde als speler én trainer.


Het succes kwam snel. De Boer hoopt dat spelers die misschien willen vertrekken, blijven, vanwege het leerproces en de Champions League, plus de zekerheid dat Ajax een seizoen rustig kan opbouwen. De toekomst zal uitwijzen hoe groot de invloed van Cruijff zal zijn. Voor voorzitter Coronel en directeur Van den Boog is de tijd om. Voor De Boer is de tijd eigenlijk pas net begonnen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.