Voor het plan van Annan is geen alternatief

De leiders kwamen er niet uit. Het woord is nu aan de bevolking. Stemmen Grieks- en Turks-Cyprioten op 24 april in met het vredesplan van de VN?...

Weer is het VN-secretaris-generaal Annan niet gelukt een einde te maken aan het sinds de jaren zestig zwerende conflict op Cyprus. Vorig jaar maart werd hij in Den Haag gemangeld door de Turks-Cypriotische leider Denktash en diens Grieks-Cypriotische collega Papadopoulos die zijn voorstellen afschoten.

Woensdagavond liep de Ghanees weer stuk op de materie die meer wegheeft van een emmer stopverf dan van een sprankelende cocktail. De VN-chef onderstreepte nog eens dat er geen alternatief is voor zijn plan. Het is of dit, of helemaal niets, waarschuwde hij de partijen.

Het mocht niet baten: Grieken en Grieks-Cyprioten vonden het plan niks, althans het pakte volgens hen veel te gunstig uit voor de tegenpartij.

En ofschoon de exacte inhoud van zijn finale voorstel nog niet is bekendgemaakt, valt af te leiden dat hij te elfder ure nog kleinere concessies heeft gedaan aan de Grieks-Cyprioten.

Onvoldoende concessies. Dat blijkt wel uit het feit dat ze voor de Turks-Cyprioten en Turkije waanvaardbaar waren, maar dat de Grieks-Cyprioten en Griekenland ze verwierpen.

Het VN-vredesplan behelst de vorming van een Verenigde Staten van Cyprus naar Zwitsers model, met twee afzonderlijke staten en een relatief zwakke centrale regering en een roterend presidentschap (iedereen akkoord).

Voor zover bekend wordt in Annans jongste voorstel het aantal Grieks-Cypriotische vluchtelingen (ongeveer 180 duizend) dat naar het Noorden mag terugkeren, teruggebracht van 21 tot 18 procent van het aantal Turks-Cyprioten. Het recht op het kopen van grond in het Noorden door Grieks-Cyprioten wordt twintig jaar lang beperkt. Turks-Cyprus verkleint het grondgebied met 7 procent tot 29 procent van het hele eiland.

De Turks-Cyprioten krijgen de helft van de 48 zetels in de Senaat. Ankara mag permanent troepen legeren op het eiland, zij het dat dit aantal tot 650 moet worden teruggebracht zodra Turkije zelf lid wordt van de Europese Unie.

Omdat de exacte teksten van Annans laatste veranderingen niet zijn gepubliceerd zijn voorgaande cijfers mogelijk onnauwkeurig, evenals sommige voornemens. Daarnaast moet Annan nog een aantal 'witte vlekken' inkleuren: die zaken waarover de onderhandelaars het niet eens zijn geworden. Dat zou ook gelden voor het eventuele vertrek van de Turkse kolonisten op het eiland.

Wel zeker is dat het referendum over het finale plan woensdagavond laat vier dagen is uitgesteld. Het wordt gehouden op 24 april. Grieks-en Turks-Cyprioten kunnen zich uitspreken over het plan.

Er zijn vier variaties mogelijk.

E Grieks-en Turks-Cyprioten omarmen het plan. Per 1 mei wordt een verenigd Cyprus lid van de EU.

Twee: Grieks-en Turks-Cyprioten schrikken terug voor de gevolgen van het plan en stemmen tegen. Consequentie: Grieks-Cyprus wordt per 1 mei gewoon EUlid.Drie: Turks-Cyprioten zijn tegen, de buren stemmen v Consequentie: Grieks-Cyprus wordt EU-lid.

Vier: Grieks-Cyprioten zijn tegen, Turks-Cyprioten voor. Consequentie: Grieks-Cyprus wordt EU-lid.

Blijkens eerdere opiniepeilingen is de laatste variant de meest waarschijnlijke.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden