Voor het goede leven

Lastig zomer vieren als je witte wijn lauw is of zuur, of als je uren moet wachten voordat je barbecuevlees eindelijk gemarineerd is....

Ooit geprobeerd een ananas op een ordentelijke manier te schillen? Tot mooie schijven te snijden zoals die met bliksmaak uit conservenblikjes komen? Zeker na een eerste, frustrerende keer maar gelaten!

Bij voorbaat gallisch van het heen en weerlopen naar je koelkast omdat de witte wijn binnen de kortste keren lauw is van het zomerweer?

Ooit een bodempje uit een fles wijn geconsumeerd, drie dagen na opening? Brak en zuur, hè.

Of na een dag werken zin in een (barbecue-)maaltijd met stevig gemarineerd vlees? En dat maar gelaten met het oog op de halfuur durende bereiding van de marinade?

Allemaal van die zaken die je zomergevoel kunnen verpesten. De mannen van het goede leven hebben er oplossingen op bedacht. Wie? Peter Bergsma en Bernd Schneider. Ze hebben hun hoofdkantoor in een rijtje non-descripte kantoorgebouwen aan de rand van een woonwijk, maar leiden een heuse kleingoedmultinational. ‘We zijn van de wining, dining en cooling’, zegt Bergsma, vice-president sales & export van Vacu Vin. Hij is dus van de verkoop, Schneider is de geestelijk vader van het bedrijf.

Notaris

Notaris
Ze moeten er om schateren, om de kwalificatie ‘mannen van het goede leven’. Toch valt er wel iets voor te zeggen. Schneider werkte jaren als wijnimporteur. ‘Ik ging bijna wekelijks naar Bordeaux, proefde wijnen, en ging naar de landerijen waar de goede vandaan kwamen. Daar liet ik de wijn bottelen en vervolgens ophalen. Ik had supermarkten als de Konmar als klant.’

Notaris
Door de wijnhandel kende Schneider de risico’s die er aan het product kleven. ‘Als ik veertigduizend liter kocht, en er twintigduizend liet bottelen, werd het restant in dezelfde tank opgeslagen. Maar eerst werd de zuurstof eruit gehaald met een vacuümpomp. Anders oxideert de wijn en wordt het ondrinkbaar.’

Notaris
De wijndrinker thuis ervaart hetzelfde als die zich, een paar dagen na opening van een fles, vergrijpt aan het verzuurde restant. Voor hem ontwierp Schneider de ‘vacuum wine saver’. Beter gezegd: zijn broer, in 1983. Bernd zelf liet het basisontwerp en het idee bij de notaris registreren. ‘Daarna ging ik naar het uitvinderscentrum, zoals dat toen nog heette. Achteraf was die registratie bij de notaris mijn redding. Want er waren meer ideeën voor een vacuümpompje. Later kreeg ik nog claims dat ik daaruit geput had. Dat was niet zo en jaren later heeft de rechter dat ook vastgesteld.’

Palletje

Palletje
In 1986 werden de eerste vacuümpompjes met bijbehorende flesdoppen op de markt gebracht. Sindsdien zij er meer dan 30 miljoen stuks verkocht in meer dan 75 landen. De zaken gingen zo goed, dat Schneider in 1996 zijn wijnimportbedrijf verkocht, en zich volledig aan Vacu Vin wijdde.

Palletje
Sindsdien is ook nog eindeloos gesleuteld aan het ontwerp en de materialen, maar het basisprincipe is hetzelfde gebleven. Uit het dopje dat op de fles wordt gezet steekt een palletje. Is het tijd om het restant in de wijnfles te nuttigen, dan wordt een palletje op de dop opzij geduwd, en loopt er weer lucht in de fles.

Palletje
Het dopje staat nu weer centraal in de nieuwste vinding van Vacu Vin, dat de bedrijfsnaam ontleent aan het eerste product. Het gaat om een schaal met deksel. Volgens hetzelfde principe als de vacuum wine saver kan lucht aan de schaal worden onttrokken. Dat versnelt bijvoorbeeld het marineren van vlees voor barbecue of nasibereiding. ‘Door de lucht eruit te halen, trekt de marinade snel in het vlees’, zegt Bergsma. Maar ook salades blijven langer houdbaar in de schaal. ‘Het ding heeft veel mogelijkheden maar die je kun niet allemaal tegelijk aan de consument vertellen. Eén gebruiksmogelijkheid werkt het best. Vandaar dat het de instant marinater heet.’

Snelkoeler

Snelkoeler
Het vacuümdopje voor de wijnfles is ook gebruikt voor een serie food savers ofwel voorraadbussen. Ook zij zijn voorzien met deksel en dopje waardoor lucht aan de bus kan worden onttrokken. Daardoor blijft de inhoud langer vers.

Snelkoeler
Tussen de variaties op het wijndopje door, verzon Vacu Vin een oplossing voor lauwe wijnflessen. De rapid ice, ofwel actieve snelkoeler, houdt dranken niet alleen koel maar koelt ze ook. Het is een soepele wikkel die in het vriesvak op temperatuur moet komen. Wordt ie daarna om een fles witte wijn geschoven, dan is de drank na vijf minuten gekoeld, en blijft dat uren, claimt Vacu Vin. De wikkel werd zo’n succes dat inmiddels varianten zijn ontwikkeld voor de vierkante jeneverfles, blikjes, champagneflessen en vaatjes bier.

Snelkoeler
Een zijweg sloeg Vacu Vin in met de Pineapple slicer ofwel ananassnijder. Het is een eenvoudig ogend, plastic apparaat met drie scherpe kanten. Het levert inderdaad in een handomdraai een lange sliert, schone ananasvrucht op. ‘Geen eigen ontwerp’, erkent Schneider, ‘Maar het werd ons aangeboden. We hebben het gekocht en verder ontwikkeld.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden