Voor het eerst zendt Belgische publieke omroep islamitische gebedsdienst uit - en meteen voor het laatst?

Zondag werd in Vlaanderen tv-geschiedenis geschreven: in het wekelijkse uurtje religie op tv, waarin tot nu toe alleen christelijke en joodse erediensten werden uitgezonden, was voor het eerst een islamitische gebedsdienst te zien. De Vlaamse moslimgemeenschap is tevreden, maar de politiek sceptisch: de minister van Media wil zelfs alle erediensten op de openbare omroep afschaffen.

Een gebedsdienst in een moskee. Beeld anp

Sinds mensenheugenis zendt de Vlaamse publieke omroep VRT op zondagochtend tussen 10 en 11 uur een religieuze eredienst uit: meestal een rooms-katholieke eucharistie, maar ieder jaar ook zes protestants-evangelische, twee oosters-orthodoxe en twee joodse vieringen. De tv-diensten worden als een service gezien aan gelovigen die slecht te been zijn, en trekken meestal zo'n 90 duizend kijkers.

Erkenning

Na jarenlange gesprekken, vooral vertraagd door het gebrek aan organisatie binnen de Belgische moslimgemeenschap, komen daar nu jaarlijks twee islamitische gebedsdiensten bij. De eerste werd afgelopen week ingeblikt in de Marokkaanse Hassaan Ibn Thabitmoskee van Genk, en werd gisteren uitgezonden. In het Nederlands, of - bij Arabische koranverzen - met Nederlandse ondertitels.

Veel moslimvertegenwoordigers reageerden opgetogen over de tv-première. 'Dit is een belangrijke stap in de erkenning van onze godsdienst', aldus Hassan Amaghlaou, vertegenwoordiger van de Marokkaanse gemeenschap in Genk, in Het Laatste Nieuws. 'Met de uitzending kunnen mensen nu binnenkijken in een moskee, en brengen wij ons geloof meer naar buiten.'

Afschaffen

Maar politiek raakte het nieuws een gevoelige snaar. Het Vlaams Belang insinueerde natuurlijk meteen dat moslims op tv tot geweld zouden oproepen, ook al vonden de opnames plaats in een volstrekt onverdachte moskee. Maar ook de liberale partij Open VLD zag een kans om een oud debat nieuw leven in te blazen: is het uitzenden van erediensten überhaupt wel een overheidstaak?

Minister van Media Sven Gatz (Open VLD) vond van niet. Hij zei de religieuze uitzendingen op de VRT te willen afschaffen, omdat die niet tot de kerntaak van een openbare omroep behoren. Maar volgens de zender zelf past het religieuze tv-uur prima binnen de opdracht van de VRT: 'de Vlaming in contact brengen met verschillende opinies, opvattingen en levensbeschouwingen'.

Bij de geloofsgemeenschappen zelf worden de televisiediensten gekoesterd, en zijn ze vaak een gelegenheid om extra uit te pakken, met een hoge opkomst, en met muziek en gezang. Voor de katholieke pinkstermis van afgelopen jaar werd zelfs met een drone vanuit de koepel van een basiliek gefilmd. De eerste islamitische gebedsviering op het kleine scherm werd opgeluisterd met een koor en een katholieke priester als eregast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.