Voor het eerst telt Mosul geen christenen meer

De oude christelijke gemeenschap in Mosul is sinds zaterdag zo goed als vertrokken uit de stad in het noorden van Irak. Radicale moslims hadden de christenen een ultimatum gesteld. De christelijke gemeenschap leefde al bijna 2.000 jaar in Mosul.

BAGDAD/KIRKUK - Strijders van de Islamitische Staat in Irak en groot-Syrië (ISIS) namen Mosul vorige maand in. Veel christenen trokken daarop weg, maar enkele honderden christenen bleven toch in de stad.

Aanvankelijk zei ISIS dat de christenen met rust zouden worden gelaten, maar eind vorige week stelden de extremisten de christenen een ultimatum dat zaterdagmiddag afliep: bekeer je tot de islam en betaal een religieuze belasting of kom om door het zwaard. Het ultimatum werd vanaf donderdag omgeroepen via luidsprekers en was in de hele stad te horen.

Een katholieke bisschop uit Mosul zei dat de afgelopen dagen 150 christelijke families de stad hebben verlaten. Zij hebben allen hun toevlucht gezocht tot de autonome Iraaks-Koerdische regio, die vlakbij Mosul ligt. In allerijl werden bezittingen in auto's geladen, voor zover die naast alle familieleden nog plaats boden.

Strijders van ISIS zijn volgens inwoners van de stad al begonnen kerken te bezetten. Ook woningen van gevluchte christenen en sjiieten worden in beslag genomen. Sommige huizen worden aan soennitische families gegeven die andere gebieden zijn ontvlucht.

De Iraakse premier Nouri al-Maliki heeft zondag het optreden van ISIS tegen de christenen in Mosul scherp veroordeeld. Hij zei dat de jihadisten een ernstige bedreiging vormen voor het 'eeuwenoude erfgoed' van de christelijke gemeenschap.

'Wat deze bende terroristen doet tegen onze christelijke burgers in de provincie Nineveh, en hun agressie tegen kerken en gebedshuizen toont zonder enige twijfel de extremistische en criminele aard van deze groep', zei al-Maliki. 'Deze mensen openbaren, door middel van hun misdrijven hun ware identiteit. Ook blijkt nu de valsheid van de beweringen dat zich in hun rangen revolutionairen bevinden.'

Sahir Yahya, een christelijke ambtenaar die vrijdag met haar twee zoons Mosul verliet, zei zaterdag tegen persbureau AP dat de strijders van ISIS aanvankelijk aardig waren geweest tegen de christenen. 'Ze klopten bij ons aan en zeiden dat ze niets kwaads in de zin hadden. Ze gaven ons zelfs een mobiel nummer, dat we altijd konden bellen indien iemand ons lastig zou vallen.'

'Dat veranderde twee dagen geleden. De mensen van de Islamitische Staat hebben hun ware onbeschaafde aard en bedoelingen laten blijken.'

Een andere gevluchte inwoner, de 45-jarige wasmachinereparateur Maan Abou, zei dat hij naar de religieuze rechtbank van de Islamitische Staat was gegaan om te vragen of het ultimatum serieus was. 'De man daar zei dat ik mijn huis, auto en andere bezittingen moest achterlaten', aldus Abou.

Zijn vrouw en dochter droegen tijdens hun vlucht een islamitische hoofddoek, om de controleposten van ISIS om de tuin te leiden. Abou was bang dat ze anders zouden worden beroofd van hun geld en mobiele telefoons.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden