Update

'Voor het eerst Russische slachtoffers in Syrië'

Door Russische luchtacties in de Syrische provincie Latakia zijn circa 45 mensen, onder wie een hoge rebellenleider van het Vrije Syrische Leger (VSL), gedood. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dinsdag gemeld. Ook zouden er voor het eerst Russische slachtoffers zijn gevallen.

Redactie
Een strijder van het Vrije Syrische Leger in Morek, in de provincie Hama. Beeld reuters
Een strijder van het Vrije Syrische Leger in Morek, in de provincie Hama.Beeld reuters

Het VSL, dat onder meer wordt bewapend door de Amerikanen, bevestigde dat hun commandant, Basil Zamo, is omgekomen. Zamo was voor de opstand tegen president Bashar al-Assad kapitein in het Syrische leger.

Ook aan Russische kant zijn, voor zover bekend voor het eerst, dodelijke slachtoffers gevallen. Zeker drie Russische strijders kwamen maandag om toen ze met granaten werden beschoten in een kamp in Nabi Younes, in de kustprovincie Latakia. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft dat dinsdag gehoord van een hooggeplaatste militair uit het Syrische regeringsleger.

De regering in Moskou heeft tot nu toe altijd ontkend dat er Russische grondtroepen actief zijn in Syrië. Geruchten dat dit wel het geval is circuleren echter al geruime tijd. De dood van het drietal zou erop kunnen wijzen dat er inderdaad grondtroepen meestrijden met het regeringsleger van president Bashar al-Assad, maar het is niet zeker of zij wel reguliere soldaten van het Russische leger zijn. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gaat er vooralsnog vanuit dat het om vrijwilligers gaat.

De luchtaanvallen begonnen maandagmiddag en hielden urenlang aan, aldus het Observatorium, dat vanuit Londen de burgeroorlog in Syrië verslaat. In de regio Jabal al-Akrad zouden 45 mensen het leven hebben gelaten. De Lokale Coördinatiecomités, die net als het Observatorium hun informatie van activisten ter plaatse betrekken, houdt het zelfs op 57 doden. Dat maakt de golf van bombardementen tot een van de bloedigste sinds Rusland de campagne drie weken geleden op touw zette.

Latakia ligt in het westen van Syrië en wordt door rebellen gecontroleerd. Met steun van Iran en de sjiitische beweging Hezbollah is het Syrische leger een offensief begonnen tegen opstandelingen in het westen en noordwesten van het land. Rusland begon eind september met luchtacties in Syrië tegen tegenstanders van Assad.

Overleg

De Verenigde Staten proberen onderhandelingen op gang te brengen over Syrië. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry wil de komende dagen met Rusland, Jordanië, Saoedi-Arabië, Iran en Turkije overleggen over een politieke regeling van het conflict.

Terreinwinst

Dankzij deze luchtsteun, hebben Syrische regeringstroepen de afgelopen dagen terreinwinst geboekt in de provincies Idlib, Hama en Homs.

Ook zouden regeringstroepen steeds verder oprukken naar een Syrische luchtmachtbasis in de provincie Aleppo, die sinds vorig jaar door strijders van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) wordt belegerd. De Syrische eenheden zouden nog maar enkele kilometers van de basis zijn verwijderd.

Volgens het Observatorium zijn er, sinds de Russische aanvallen drie weken geleden begonnen, 370 mensen gedood. Een derde daarvan zouden burgers zijn.

Moskou meldde maandag dat het in de voorgaande 24 uur 33 vluchten had uitgevoerd boven Syrië en 49 doelen had getroffen, waaronder een commandocentrum van het al-Nusra front, het Syrische filiaal van de terreurgroep Al-Qaida.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu waarschuwde afgelopen weekeinde dat de Russische bombardementen en het Syrische offensief grote aantallen burgers op de vlucht zullen jagen.

Het Vrije Syrische Leger in actie in Morek, in de provincie Hama. Beeld reuters
Het Vrije Syrische Leger in actie in Morek, in de provincie Hama.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden