Nieuws

Voor het eerst ‘niet direct verklaarbare’ overlijdens na coronavaccinatie

In Nederland zijn 35 ouderen overleden in de eerste twee weken nadat zij het vaccin van Pfizer toegediend hadden gekregen. Onder hen zijn voor het eerst mensen van wie de doodsoorzaak ‘niet direct verklaarbaar’ is. Dit meldt bijwerkingencentrum Lareb in de wekelijkse update over de bijwerkingen van coronavaccinaties.

Michiel van der Geest
In Nederland zijn 35 ouderen overleden in de eerste twee weken nadat zij het vaccin van Pfizer toegediend hadden gekregen. Onder hen zijn voor het eerst mensen van wie de doodsoorzaak ‘niet direct verklaarbaar’ is. Beeld AP
In Nederland zijn 35 ouderen overleden in de eerste twee weken nadat zij het vaccin van Pfizer toegediend hadden gekregen. Onder hen zijn voor het eerst mensen van wie de doodsoorzaak ‘niet direct verklaarbaar’ is.Beeld AP

Het gaat om 31 80-plussers, en vier ouderen tussen de 65 en 79. Zij hadden allemaal al een kwetsbare gezondheid, door onderliggende aandoeningen en/of door ouderdom.

Voor de meeste ouderen geldt, meldt Lareb, dat die kwetsbare gezondheid ook de meest voor de hand liggende oorzaak is van het overlijden. Een aantal kreeg na de vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerking van de vaccinatie. Het gaat daarom om klachten als koorts, misselijkheid en algemeen niet lekker zijn. Volgens Lareb zijn deze klachten ‘niet de oorzaak van overlijden, maar kunnen bij kwetsbare ouderen mogelijk wel bijgedragen hebben aan verslechtering van hun al fragiele gezondheidstoestand’.

Maar nieuw deze week zijn overlijdens waarbij de oorzaak ‘niet direct verklaarbaar’ is. ‘Dit komt natuurlijk vaker voor, bijvoorbeeld wanneer iemand plotseling overlijdt zonder eerdere klachten. Een dergelijke situatie maakt het voor ons ook moeilijk de rol van de vaccinatie in te schatten’, zegt Lareb-directeur Agnes Kant.

Bij die gevallen heeft Lareb meer informatie opgevraagd, om toch te kunnen achterhalen wat de oorzaak is van het overlijden, en welke mogelijke rol de bijwerkingen daarin hebben gespeeld. Dat wordt moeilijk, zegt Kant, ‘maar we gaan het proberen. We vragen door aan de melders tot het beeld bij een melding zo compleet mogelijk is, het liefst met een verslag van autopsie, hoewel een autopsie bij mensen op hoge leeftijd niet gebruikelijk is.’

Niet verrassend

Dat er bij Lareb meldingen van overlijdens binnenkomen ‘is niet verrassend’, zegt Kant. ‘Je weet dat wanneer je een groep gaat vaccineren waar kwetsbare ouderen tussen zitten, dat het mogelijk is dat mensen komen te overlijden. Daarbij hebben we ook de indruk dat er heel laagdrempelig bij ons wordt gemeld. Dat willen we overigens ook graag, zo kunnen we goed alle gevallen bekijken.’

Nu er meldingen binnenkomen van mensen die overlijden zonder dat dit direct verklaarbaar is, ‘willen we een beter inzicht in die overlijdens’, aldus Kant. Vooralsnog is er nog geen reden tot zorg. In Nederland overlijden wekelijks zo’n 750 tot 800 verpleeghuisbewoners, en 2.000 80-plussers.

Ook in andere landen als Frankrijk en Duitsland komen overlijdens na vaccinatie voor, maar nog geen enkel land heeft vastgesteld dat de vaccinatie zelf ook de oorzaak is van een verhoogde sterfte. Noorwegen sloeg alarm nadat 23 ouderen na vaccinatie waren overleden, maar trok dat alarm terug: er was geen bewijs dat het overlijden terug te voeren was op de inenting.

In totaal heeft Lareb nu 3.945 meldingen met 18.241 vermoede bijwerkingen ontvangen, over in totaal 650 duizend gezette vaccins. 26 personen van hen kregen vermoedelijk een heftige allergische reactie, zoals uitgebreide huiduitslag of een zwelling rond ogen of keel. Alle personen zijn behandeld en herstelden snel. De meest gemelde bijwerkingen waren spierpijn (2.129), hoofdpijn (1.911) en reacties op de prikplek, zoals pijn (1.737), zwelling (678) en warmte (605), schrijft Lareb.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden