Voor het eerst meer apotheken verdwenen dan gekomen

Apotheken zitten in de hoek waar de klappen vallen. Ruim eenderde maakt verlies omdat de inkomsten zijn gedaald en de kosten gestegen. Het kan niet lang meer zo doorgaan, klagen apothekers.

Een apotheek in Den Haag op archiefbeeld. Beeld null
Een apotheek in Den Haag op archiefbeeld.

De nieuwe afspraken met zorgverzekeraars vormen een financiële strop voor apothekers. Winsten zijn in 2012 zo'n 30 procent gedaald doordat verzekeraars lagere vergoedingen betalen voor medicijnen en diensten van apothekers. Het aantal openbare apotheken neemt daardoor voor het eerst af.

Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs de vijf grootste advies- en accountantskantoren voor apothekers, die enkele honderden apothekers als klant hebben.

Gemiddeld is de winst gedaald naar 45 duizend euro. Ruim eenderde van de apothekers maakt verlies. Zij houden hierdoor weinig geld over voor vernieuwing, terwijl de minister daarop inzet. Toch juicht het ministerie van Volksgezondheid de besparingen toe. De sector presteert volgens VWS goed, tegen lage kosten.

Meer kosten
De brutowinst daalt doordat apothekers aan de ene kant per voorschrift minder verdienen en aan de andere kant meer kosten maken door de gestegen zorgvraag, terwijl zorgverzekeraars het budget voor 2012 niet hebben verhoogd. Zorgverzekeraars Nederland erkent dat verzekeraars scherp inkopen, maar wijst erop dat de zorgpremies hierdoor licht konden dalen. Een positief punt, vindt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

'Het gevolg is niet zozeer dat apotheken failliet gaan, maar wel dat vestigingen sluiten', zegt accountant Stefan van Huizen, partner bij Grand Thornton. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt ook dat er in 2012 36 apotheken werden opgeheven en dat er 17 werden geopend. 1 apotheek ging failliet. Uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) blijkt verder dat het aantal openbare apotheken vorig jaar voor het eerst is gedaald.

Er gaan weinig apotheken failliet, omdat banken geen belang hebben bij een faillissement. Liever geven ze de apothekers langer de tijd om hun vaak hoge leningen te betalen. Bij overname van een apotheek betaalt een apotheker goodwill aan de vorige eigenaar. Zeker als de apotheek voor 2008 is overgenomen, kan de lening die hij daarvoor heeft afgesloten een strop vormen. De goodwill is dan namelijk bepaald op basis van de toen geldende, hogere tarieven en bijbehorende winstverwachting.

Geen problemen
'Ergens is het jammer dat niet meer apotheken failliet gaan. Dan zouden zorgverzekeraars inzien hoe zwaar het nieuwe beleid drukt op de apothekers', vindt Van Huizen. Want hoewel er nauwelijks faillissementen zijn, hebben apothekers wel vestigingen gesloten en bezuinigd op personeel. Hierdoor komen vooral apothekersassistenten op straat te staan. Ze krijgen vaker jaarcontracten in plaats van vaste contracten. De NZa zegt geen grote problemen te zien, omdat consumenten tot nu toe gewoon hun zorg krijgen.

Er vallen weinig ontslagen, zegt Ed Brouwer van B+P Belastingadviseurs. Dat bedrijf doet voor ruim 10 procent van de apothekers de boekhouding. 'Veel apothekers nemen zelf genoegen met minder. Het norminkomen voor een apotheker was zo'n 110 duizend euro, nu aanvaarden mijn klanten zo'n 70 procent daarvan', zegt Brouwer.

Vandaag in de Volkskrant: 'Verzekeraar wil appeltje voor de dorst'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden