Voor het eerst marathon in Noord-Korea voor buitenlandse amateurlopers

Voor het eerst in de geschiedenis stelt Noord-Korea de straten van de hoofdstad open voor buitenlandse amateurlopers bij de jaarlijkse marathon van Pyongyang. Daar kunnen zij op zondag 13 april een marathon, een halve marathon en een ronde van 10 kilometer afleggen.

Cor Speksnijder
null Beeld ap
Beeld ap

De omloop begint in het Kim Il-sung Stadion en voert de deelnemers langs de Triomfboog en de Toren van het Eeuwige Leven naar de Kim Il-sung Universiteit. Dan over de rivier de Taedong naar het oostelijk deel van de stad en terug naar het stadion.

De marathon van Pyongyang bestaat al ruim een kwart eeuw, maar was tot nu toe voorbehouden aan professionele atleten die een uitnodiging ontvingen. Nu mogen ook recreanten uit het buitenland zich inschrijven. Ze moeten wel in staat zijn het parcours binnen vier uur af te leggen. Als dat niet lukt worden ze uit de race gehaald.

Verheerlijking
De Noord-Koreaanse hoofdstad biedt een bijzonder decor voor een marathon: de sporters rennen over brede, vlakke wegens langs de talrijke monumenten ter verheerlijking van de familie Kim. Voor de hele marathon moet het parcours door de stad vier keer worden afgelegd. Tijdens de loop worden de 70 duizend toeschouwers in in het Kim Il-sung Stadion vermaakt met voetbal en volleybal.

Koryo Tours in Peking liet weten dat er belangstelling is van vooral Amerikaanse, Britse en ook Nederlandse hardlopers. 'We hebben ongeveer 110 boekingen van hardlopers die speciaal voor de marathon naar Noord-Korea gaan', zei Simon Cockerell van dit reisbureau. Onder hen 'een handvol' Nederlanders. Cockerell schat dat in totaal - ook via andere bureaus - zo'n 200 buitenlandse amateurlopers naar Pyongyang zullen reizen. Twee Nederlandse reisbureaus die sportreizen organiseren zeiden geen klanten te hebben voor de marathon van Pyongyang.

Geen politiek
Volgens Cockerell moeten er geen vergaande politieke conclusies worden verbonden aan het opheffen van de beperkingen op de marathon. Volgend jaar kan het weer anders zijn, aldus de reisorganisator.

Waarnemers denken dat het regime de marathon vooral toegankelijker heeft gemaakt om buitenlandse valuta binnen te halen. Het geïsoleerde land laat al geruime tijd toeristen toe, zij het onder strenge controle. Vooral de spectaculaire gymnastische massaspelen trekken elk jaar nieuwsgierigen naar Noord-Korea. De marathon valt samen met festiviteiten voor de verjaardag (15 april) van Kim Il-sung, de vader des vaderlands.

Veel sporters mijden Noord-Korea om politieke redenen, toch is het niveau van de marathon niet slecht. De tijden die er worden gehaald behoren tot de beste van de wereld. Vorig jaar werd de wedstrijd gewonnen door de Ethiopiër Ketema Nigusse in 2:13:32. Bij de vrouwen won de Noord-Koreaanse Kim Mi-gyong in 2:26:32.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden